Через відсутність світла виникає багато незручності та проблем. Одна з найголовніших серед них – що їсти, коли немає світла. Важливо завчасно подбати не лише про запаси їжі та приготування страв. Але також і те, як харчуватися і підтримувати через їжу баланс вітамінів та мікроелементів. Gazeta.ua розбиралася, що і як їсти під час блекауту.
Загальні поради щодо страв
Передусім варто дивитися, щоб їжа була безпечною і не спровокувала гострих кишкових захворювань. Температура в холодильнику повинна становити від +4 до +8 градусів. Якщо вимкнули електроенергію і неможливо дотримуватись цього температурного режиму, термін зберігання продуктів в холодильнику варто зменшити.
Під час блекауту дієтологи рекомендують відмовитись від котлет, домашніх м'ясних чи рибних консервів, багатокомпонентних салатів, як олів'є. Замість останніх перевагу можна віддати свіжим або квашеним овочам.
Вечеря може бути зовсім невеликою, однак краще не нехтувати нею
Намагайтеся не пропускати обід в середині дня. Вечеря може бути зовсім невеликою, однак краще не нехтувати нею.
Пийте багато води. Зневоднення може загострювати почуття голоду та бажання перекусів. Якщо є доступ до води – пийте.
Якщо турбує психологічний голод — їжте повільну їжу. Наприклад, моркву. Вона має солодкий смак, клітковину для насичення, хрускіт.
Овочі, жири та білки
Додавати до кожного прийому їжі овочі, фрукти, зелень. Це джерела клітковини, які забезпечують якісне довготривале відчуття ситості та здоров'я шлунково-кишкового тракту. Більшість з них не потребують термічної обробки, тож перебої з електрикою не стануть перешкодою.
Важливо їсти білки, а не лише вуглеводи та жири. Адже це будівельний матеріал для організму. Якщо відсутність електрики заважає приготувати м'ясну чи рибну страву та яйця, обирайте кисломолочні продукти та рослинні білки (бобові, горіхи, насіння). Вони не потребують приготування і зроблять будь-яку страву поживнішою.
Основою раціону мають залишатися жири та білки
Загалом, основою раціону мають залишатися жири та білки. Жири: тверді сири, сало, печінка тріски, оливки, горіхи, насіння, олія, арахісова паста. Це їжа, яка дає тривалий запас енергії та ситості. До того ж, ці продукти не потребують термічної обробки. Білки: консерви тунця, сардин, скумбрії у власному соку. Також підійдуть консервовані бобові: квасоля, сочевиця та нут. Їх можна додавати в каші та отримувати повноцінну поживну страву.
Варто читати пакування. Обирайте продукти, які містять якомога менше цукру, солі, тим більше глутамату натрію (Е621).
Продукти, які довго зберігаються без холодильника
Під час вимкнення електрики дуже важливо мати під рукою продукти, які довго можуть пролежати без холоду. Бажано, що це була також їжа, що швидко готова до споживання вже в упаковці. Далі кілька варіантів того, чим можна запастися.
Консерви овочеві, фруктові, м'ясні, джеми, варення. Під час купівлі необхідно звертати увагу на термін придатності, а також цілісність упаковки, особливо кришки. Тушкованка може бути придатною до вживання три – п'ять років. Бляшана банка, запаяна методом гарячого лудіння зі зварювальним швом, дозволяє зберігатися вмісту до п'яти років. Термін зберігання консервів з м'яса й тушкованки в тарі зі скла й інших ємностях – не більш як три роки.
Сушене й в'ялене м'ясо зберігається до двох місяців без холодильника в щільно закритій тарі.
Крупи: рис, гречка, кус-кус, булгур, пшенична крупа тощо. Білий рис – рекордсмен серед круп за часом зберігання. Він може не псуватися роками. Термін зберігання гречки й пшона – дев'ять місяців, манки й сочевиці – 10 місяців, вівсянки – рік, гороху – два роки. Довго може лежати сушений нут – 14-18 місяців.
Макарони без холодильника можуть мати придатність два – три роки. Соняшникова олія – чотири місяці.
Термін зберігання борошна найвищого сорту без утрати якості, у сприятливих умовах – 10 років, а низьких сортів – близько п'яти-семи.
Необсмажені кавові зерна зберігаються від одного до трьох років без втрати властивостей
Кава й чай. Необсмажені кавові зерна зберігаються від одного до трьох років без втрати властивостей. Максимальний термін придатності сирих зерен – п'ять років. У термінах зберігання меленої кави, необхідно враховувати свіжість мелення. Якісна герметична упаковка дозволяє зберігати мелені зерна до одного року, вакуумна – понад три. Щодо розчинної кави, у герметичній тарі вона зберігатиме властивості кілька років.
"Обирайте поживну вуглеводну їжу, яка легко готується та підживлює організм"
Лікарка-дієтологиня Ольга Гордієвич наголошує, що у надзвичайних ситуаціях правила здорового харчування відходять на другий план.
"Натомість вмикається інстинкт самозбереження. У такому разі обирайте поживну вуглеводну їжу, яка легко готується та підживлює організм. А правило здорової тарілки повернете, коли ситуація покращиться", – говорить Гордієвич.
У нагоді стануть овочеві та сирні запіканки
Лікарка радить, поки є електрика – приготуйте кіш із начинкою – м'ясом, рибою, овочами.
"Ви маєте готову страву зі збалансованим наповненням, яка підходить на сніданок, обід, вечерю. Смакує при потребі навіть не підігрітою, добре зберігається. Також у нагоді стануть овочеві та сирні запіканки", – каже Гордієвич.
Дуже важливо не забувати про бобові, які є хорошим джерелом рослинного білка
Дієтологиня також радить як розрахувати раціон на день.
"Можемо розраховувати на 100–200 грамів зернових на день на дорослу людину в сухому вигляді й близько вдвічі меншу кількість для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку. Жири – сало засолене, смалець, олія рослинна нерафінована: оливкова, лляна, соняшникова, кукурудзяна,тощо. Важливі білки. Загалом усі орієнтуються, що варто наповнити морозильну камеру тваринними білками та рибою. Проте дуже важливо не забувати про бобові, які є хорошим джерелом рослинного білка. Інший пункт – овочі й фрукти. Свіжі сезонні овочі й фрукти, що довго зберігаються: гарбуз, яблука, коренеплоди. Заморожені овочі, ягоди, фрукти, також сушені, заморожена зелень, пастила, квашені овочі, консервовані овочі та фрукти, томатна паста, в'ялені томати, джем, варення, компот, соки", – додає Гордієвич.
Коментарі