четвер, 29 січня 2009 16:01

Українці серед лідерів за зверненнями до Євросуду з прав людини

У 2008 році в Європейському суді з прав людини зареєстровано 4770 заяв зі скаргами на Україну. Водночас 2044 зареєстровані раніше заяви визнано неприйнятними для розгляду Судом – тобто, викладені в них скарги або не стосуються порушень статей Європейської конвенції з прав людини, або в них не дотримано інших умов звернення до ЄСПЛ.

Відповідну статистику розповсюджено в Раді Європи. Усього протягом року Суд виніс по українських справах 110 рішень. Найчастіше Україна порушує права своїх громадян на чесний розгляд справи в національних судах, на захист власності та розумні межі тривалості судової процедури. Вагома частина рішень Суду стосується порушення прав на свободу та безпеку і права на задовільні умови утримання під вартою.

А найбільше 2008-го зареєстровано скарг від росіян - 10146 . За ними з 5242 заявами слідують румуни. Україна на третьому місці, на четвертому Польща – 4369 заяв.

Станом на кінець минулого року в Європейському суді з прав людини зареєстровано 8250 заяви, які тепер очікують подальшого розгляду. Це становить 8,5% усіх заяв. Попереду нас в цьому росіяни, турки і румуни.

При цьому Україна єдиною з країн-членів Ради Європи не має зараз в Суді свого постійного судді. Наприкінці 2008-го завершилися повноваження Володимира Буткевича. До того часу Україна мала визначитися з новим представником. Було проведено два національні конкурси, але результати першого заблокував Секретаріат президента нібито через присутність серед трьох претендентів Сергія Головатого, а друга трійка не пройшла затвердження у Страсбурзі. Водночас суддя від України обов"язково має брати участь у винесенні рішення щодо українських заяв.

Тому зараз склалася рідкісна для Суду ситуація: від України було призначено

так званого "суддю у справах". Ним є тепер Станіслав Шевчук – один з колишніх претендентів на посаду постійного судді. Він автор кількох книжок з тематики Європейського суду з прав людини, працював у Мінюсті і консультантом судді Конституційного суду України, зараз працює в ОБСЄ і викладає в Соломоновому університеті. Шевчук приїжджатиме для Страсбурга щомісяця на тиждень і займатиметься українськими справами.

-- Затвердження судді є прерогативою Парламентської асамблеї, - прокоментував для "ГПУ" ситуацію президент Європейського суду з прав людини Жан-Поль Коста. – Наскільки мені відомо, вона зараз цим питанням займається. Без зайвого оптимізму я все ж сподіваюся, що питання незабаром буде вирішене. Це дуже важливо, адже Україна на четвертому місці за кількістю заяв до Суду. Отож українці потребують тут судді. Особливо зважаючи на те, що українська мова не надто тут розповсюджена і дуже багато українських справ є досить складними.

Анатолій Марциновський зі Страсбургу

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Українці серед лідерів за зверненнями до Євросуду з прав людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути