середа, 26 вересня 2018 07:46

Українців атакують кліщі

  Кліщі атакують українців. Фото: 20minut.ua
Кліщі атакують українців. Фото: 20minut.ua

Щороку з укусами кліщів до медиків звертаються близько 20 тисяч українців. В 2018 році 2 403 українців інфіковані хворобою Лайма.

"Усі випадки пов'язані з присмоктуванням кліщів, інкубаційний період складає від 3 днів до року. З січня по липень 2018 року був зафіксований 1 випадок кліщового вірусного енцефаліту. Щорічно із укусами кліщів до закладів охорони здоров'я звертаються в середньому близько 20 тисяч людей. Не всі кліщі переносять збудників небезпечних хвороб, однак, їх укуси можуть загрожувати людині такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), хвороба Міямото, кліщовий вірусний енцефаліт і ще близько 150 найменувань", - повідомляє Центр громадського здоров'я.

Лікарі кажуть, якщо виявили на тілі укус кліща, одразу зверніться до медиків.

"У травмпункті допоможуть витягти кліща та проконсультують щодо подальших дій. Якщо поблизу лікаря немає, видаліть кліща самостійно. Можна використовувати спеціальній пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках. Необхідно підсунути його під кліща якомога ближче до шкіри і, розхитуючи з боку в бік, праворуч-ліворуч, викрутити кліща. Якщо нема пристрою, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою або пінцетом чи петлею з нитки. Витягайте кліща повільно, розхитуючи з боку в бік або викручуючи. Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть його стерильною голкою. Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом", - консультують лікарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порадили, як вберегтися від отруєння грибами

На Закарпатті зареєстрували новий спалах кору. Захворіли 18 школярів загальноосвітньої школи села Горонда Мукачівського району. Таку інформацію оприлюднила завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Вікторія Тимчик.

Зараз ви читаєте новину «Українців атакують кліщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути