понеділок, 19 вересня 2011 17:45

Учений на власному прикладі довів, що рослини можуть врятувати від нестачі кисню

Учений на власному прикладі довів, що рослини можуть врятувати від нестачі кисню

Британський учений, який намагався на власному прикладі довести, що рослини можуть постачати для людини кисень у замкнутому просторі, успішно завершив свій експеримент, пише газета The Independent. Професор Ієн Стюарт на 48 годин замкнувся в герметичному прозорому плексигласовому боксі об'ємом 30 кубометрів. У цей бокс із ним було поміщено 160 рослин.

Професор Стюарт брався довести, що виживе за рахунок фотосинтезу: рослини будуть постачати його киснем, при цьому поглинаючи вуглекислий газ, який він буде видихати. Зважаючи на результати, так і сталося. При цьому, зазначає газета, перед початком експерименту вміст кисню в боксі було знижено, щоб довести: цілющий газ професор отримає саме від рослин.

Спочатку Стюарт, за його словами, відчував у боксі запаморочення, адже вміст кисню відповідав там висоті 4500 м над рівнем моря. Організатори досліду, названого "Проект "Едем", зізналися, що за ходом експерименту спостерігали лікарі, які зупинили б його, якби вміст кисню в повітрі впав до небезпечних для життя показників.

Аналогічний дослід ставив ще в XVIII столітті Джозеф Прістлі. Але Прістлі проводив свої випробування на миші, а не на людині.

Для досліду професора Стюарта вибрали ті види рослин, які фотосинтезують найбільш ефективно, - міскантус, кукурудзу і банан. Експеримент був знятий для телесеріалу про те, як рослини впливають на життя на Землі.

Зараз ви читаєте новину «Учений на власному прикладі довів, що рослини можуть врятувати від нестачі кисню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути