середа, 30 січня 2008 14:55

Учені з"ясували, що сидяча робота вкорочує життя

Британські вчені з Королівського коледжу Лондона провели нове дослідження, результати якого свідчать, що люди, які більшу частину життя сидять, старіють у середньому на десять років раніше, ніж їх більш активні ровесники.

У дослідженні взяли участь 2400 пар близнюків, які заповнили анкети, указавши частоту й інтенсивність фізичних навантажень, а також здали аналіз крові.

Під час вивчення отриманих даних, фахівець Лінн Черкас разом з колегами виміряла довжину теломер (кінцеві фрагменти хромосом, що захищають клітинну ДНК від деформацій і ушкоджень) хромосом у клітинах крові учасників і зіставила отримані показники з даними опитування.

Дослідники повідомили, що в кожної людини довжина теломери щороку скорочується в середньому на 21 пару нуклеотидів - елементарних структур молекули ДНК. Але в учасників цей показник істотно відрізнявся залежно від ступеня їхньої фізичної активності.

Виявилося, що в середньому довжина теломери в людей з мінімальною фізичною активністю (16 хвилин на тиждень) на 200 нуклеотидів коротша, ніж у фізично більше активних (199 хвилин на тиждень), тобто найбільш активні люди мали таку ж довжину теломер, як і ті, хто був на 10 років їх молодші, але вели сидячий спосіб життя.

Учені припустили, що організм фізично неактивних людей більше чутливий до запалення й ушкодження клітин під впливом кисню, у той час як фізична активність допомагає справлятися зі стресами, що сприяють вкороченню теломер.

Нагадаємо, що раніше вже проводилося подібне дослідження вченими з Університету Міссурі, які також з`ясували, що сидіння не тільки приводить до зайвої ваги, але й до виникнення метаболічних процесів, що призводять до появи серйозних ризиків для здоров`я - до розвитку серцево-судинних захворювань і діабету, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Учені з"ясували, що сидяча робота вкорочує життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути