середа, 11 січня 2012 17:32

Учені створили "щілину" в часі, в якій зникають події

Учені створили "щілину" в часі, в якій зникають події

Уперше в історії дослідникам вдалося створити провал у часі, події в якому неможливо відстежити ні людським оком, ні навіть спеціальними приладами, повідомляє Nature. Учені з Корнельського університету на замовлення Пентагону досліджували можливості "тимчасового маскування". Новітній вид камуфляжу дозволить ховати різні об'єкти не де-небудь, а в часі. Приховати часовий відрізок не тільки від очей людини, але й від радарів високоточних приладів, фізикам вдалося шляхом експериментів з розкладанням світла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створено комп"ютер, що записує почуття людини (ФОТО)

Раніше за допомогою подібних дослідів дослідникам вдалося створити "просторовий камуфляж". Вони навчилися "обманювати" світло, зробивши так, щоб воно ніби-то огинало заховані об'єкти, залишаючи їх невидимими. Тепер фізики вирішили піти далі й на основі цих результатів робити невидимими відрізки часу.

При створенні тимчасового провалу співробітники Корнельського університету використовували лазерний промінь зеленого кольору, який пропускали через дві лінзи. Перша розділяла світло на два потоки (швидкий і повільний), а друга приводила розщеплений промінь у початковий стан. У результаті вийшла своєрідна пульсація лазера, яку неможливо зафіксувати. Іншими словами, та мить, коли лазер "моргає", залишається непомітною для техніки. Таким чином, про події, які вченим вдасться "просунути" в цю тимчасову щілину, ніхто ніколи не дізнається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учені навчилися стирати із пам'яті неприємні спогади

На даний момент, утім, штучно створений провал у часі досить невеликий, він складає всього 50 трильйонних долі секунди. Незважаючи на те, що поки практичне застосування цього відкриття неможливе, для науки воно має величезне значення. У перспективі дослідження може зробити будь-яку інформацію неможливою для перехоплення. Як повідомляє Nature, фізики вже почали працювати над тим, щоб розширити "тимчасову щілину".

Зараз ви читаєте новину «Учені створили "щілину" в часі, в якій зникають події». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути