четвер, 29 грудня 2011 11:40

Цього року державний борг "з'їв" 10 бюджетів української науки - експерт

Цього року державний борг "з'їв" 10 бюджетів української науки - експерт

У 2011 року на обслуговування державного боргу України було витрачено суму, еквівалентну 10 річним бюджетам української науки.

Про це заявив експерт Центру передових правових ініціатив Андрій Дорошенко у ефірі "ЕРА ФМ".

"2011 і особливо 2012 - це роки, на які припадає пік обслуговування державного боргу. Коли в 2008 року в умовах фінансової кризи набиралися борги, то вони були короткострокові. Сьогодні ми підходимо до часу, коли їх потрібно повертати. Наприклад, в 2011 році уряд був змушений повертати 89 мільярдів гривень боргових зобов'язань. Вони пішли фактично на обслуговування процентів, це навіть не тіло кредиту. А 89 мільярдів гривень - це 10 річних бюджетів української науки і фактично річний бюджет української медицини і 6 річних бюджетів української армії", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готівковий долар подорожчав на 1 копійку, курс євро втратив 7 копійок

Крім того, на його переконання, Україні все ще складно виходити на зовнішні ринки запозичень.

"Сьогодні в усьому світі спостерігається серйозна боргова криза. Якщо ми говоримо про ринок ОВДП, до навіть у такій потужній країн, як США, на сьогоднішній день, за даними американських агентств, 73,8% всіх так званих "казначеєк" Міністерства фінансів викуповується самою ФРС. Тобто американські цінні папери ніхто не купує. Це ж саме спостерігається по Греції, яка сьогодні стоїть практично на межі дефолту, Іспанії, у якої якої рейтинг кредитних свопів наближується до "обмеженого дефолту". Ми як держава, що сильно залежить від кон'юнктури на зовнішніх ринках, є заручниками цієї ситуації", - зазначив Дорошенко.

"Без ціни на газ у нас також не буде нормальної кон'юнктури. І саме ціна на газ значною мірою впливає на негативне сальдо торговельного балансу", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Цього року державний борг "з'їв" 10 бюджетів української науки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути