субота, 15 грудня 2007 12:04

Учасники саміту на Балі прийшли до компромісу з викидів парникових газів

Учасники міжнародної конференції з кліматичних змін досягли тимчасової угоди по документу, що обмежує викиди парникових газів.

Відповідно до договору, почнуться переговори, які завершаться в 2009 році, проте на вимогу США в ньому відсутня згадка конкретних країн, які повинні скоротити викиди газів в атмосферу.

Євросоюз хоче зобов"язати найбільш розвинені держави урізувати викиди, тоді як США, Канада і Японія виступають проти цього. Деякі країни, що розвиваються, говорять, що на них тиснуть з метою обмежити викиди.

Остаточні дискусії на індонезійському острові Балі відбудуться в суботу, через день після наміченого завершення конференції. До її учасників приєднається генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. "Ми досягли компромісу, що влаштовує всіх", - сказав міністр навколишнього середовища Німеччини Зігмар Габріель.

На питання агентства AFP, як йдуть переговори, представник американської делегації Харлан Уотсон відповів: "Як по маслу". Досягнута угода включає зобов"язання багатих країн оплачувати біднішим заходи по збереженню лісів.

Представники Євросоюзу наполягали на включенні в текст підсумкового документа зустрічі, що отримав назву "Балійська дорожня карта", пункту про обов"язкове для розвинених країн скорочення до 2020 року об"єму викидів парникових газів на 25-40% в порівнянні з 1990 роком.

США і Канада виступали проти включення в текст "карти" конкретних цифр. Вашингтон хотів би, щоб відповідні норми встановлювалися самостійно урядами, а не закріплювалися в міжнародних угодах. На США припадає найбільша в світі кількість шкідливих викидів.

В той же час, серед країн з розвиненою економікою тільки Сполучені Штати не приєдналися до Кіотського протоколу, в якому визначаються заходи по зменшенню вмісту парникових газів в атмосфері.

Адміністрація президента Буша тепер стоїть перед вибором: або піти на поступки Євросоюзу в питаннях охорони навколишнього середовища, або пояснити американській громадськості, чому ініційована Бушем кліматична конференція пройде без участі представників Європи.

Учасники саміту висловлюють думку, що підсумковий документ все ж таки буде підписаний, повідомляє ВВС.

Зараз ви читаєте новину «Учасники саміту на Балі прийшли до компромісу з викидів парникових газів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути