середа, 06 червня 2007 15:15

У Житомирі легалізували конопляний бізнес

У Житомирі легалізували конопляний бізнес
У Житомирі відкрили цех з виготовлення конопляного взуття. За місяць шиють до двох сотень пар – туфлі, кросівки, босоніжки.

Одяг із конопляного полотна в Україні шили з давніх давен. Щодо взуття, то житомиряни кажуть, що це їх ноу-хау. З конопляної матерії умільці виготовляють зовнішні деталі, а також устілки. Запевняють, що таке взуття зручне та корисне, оскільки коноплі володіють антисептичними та бактерицидними властивостями, через це й покупців вистачає.

Олег Земнухов, кому належить авторство екзотичної ідеї, розповідає, що для пошиття взуття використовують старе домоткане полотно. Попри те, що українські фермери, за його словами, вирощують цю культуру, а в його цеху є два ткацькі верстати, виготовити нове полотно поки не вдавалося.

30 років тому коноплями в Україні було засіяно 60 тисяч гектарів, зараз – і трьох тисяч не буде. Рослину з ринку витіснили дешевша сировина зарубіжної бавовни і штучні волокна, а надто - заборона вирощування конопель через боротьбу з наркоманією.

Науковці з Інституту луб"яних культур, що в Глухові, розробили методику створення сортів конопель, які не містять наркотиків. Аграрії стверджують, що деякі з них значно "безпечніші", ніж найкращі зарубіжні аналоги.

Саме ці коноплі і займають усі виділені для культури площі в Україні. Однак, щоб вирощувати їх, потрібно отримати ліцензію. Олег Земнухов каже, що іноді це дуже складно зробити навіть тим, хто десятиліттями вирощував коноплі.

До того ж, ці угіддя необхідно охороняти, що потребує додаткових витрат. Не маючи достатньо покупців та завершеного циклу виробництва, фермери банкрутують і не надто охоче беруться за цю справу.

Також, експерти зазначають, що в країнах Європи фермери, які займаються цією справою, отримують значну підтримку від держави, а в Україні вона набагато менша.

Галузь, на думу фахівців, є потрібною. Хоча б з тих міркувань, що українські кораблі пришвартовують до рідного берега канатами вітчизняного виробництва. А вони виготовлені саме із конопель, передає zakyiv.com.

Зараз ви читаєте новину «У Житомирі легалізували конопляний бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути