четвер, 31 січня 2008 19:20

У всіх блакитнооких людей був спільний предок

Данські учені з Копенгагенського університету провели дослідження, за наслідками якого був зроблений наступний висновок: у всіх блакитнооких людей був спільний предок.

Проаналізувавши генотипи всіх членів великої данської сім"ї, вони виявили мутацію, яка відповідає за блакитний колір очей. Тобто, блакитноокі члени сім"ї несли цю мутацію, а кароокі - ні.

Колір очей визначається наявністю пігменту меланіну, який також відповідальний за колір волосся і шкіри. Якщо в організмі синтезується багато меланіну, то очі будуть карими. Невелике зниження його кількості відповідає кольору очей від світло-карого до зеленого. Люди, у яких пігмент взагалі не синтезується або синтезується в дуже малих кількостях, будуть блакитноокими.

Виявлена ученими мутація впливає на роботу гена Oca2. Кодований цим геном білок виконує декілька функцій, так або інакше пов"язаних з синтезом меланіну. У людей відомо декілька захворювань, пов"язаних з частковим вирізуванням цього гена. Всі вони супроводжуються зменшенням кількості меланіну в організмі.

Проте мутація, яку знайшли данські фахівці, розташована не в самому гені Oca2, а в сусідньому з ним гені Herc2, функції якого не відомі. Річ у тому, що в цьому гені знаходиться регуляторний елемент, що підсилює роботу Oca2. Мутація порушує структуру регуляторного елементу, і в результаті кількість меланіну падає.

Тобто, для того, щоб рівень синтезу меланіну був достатнім для карих очей, ген Oca2 необхідно "стимулювати". У відсутність стимуляції рівень меланіну падає, і очі набувають тільки блакитного забарвлення.

Мутація в гені Herc2 у всіх досліджених блакитнооких людей зустрічається в одному і тому ж місці. Це дозволяє припустити, що початково вона випадковим чином з"явилася у їхнього спільного предка, і він передав її всім своїм нащадкам. Оскільки колір очей не впливає на пристосованість індивідуума до умов навколишнього середовища і виживання, мутація не попала під тиск відбору і розповсюдилася в популяції.

Робота опублікована в журналі HumanGenetics.

Зараз ви читаєте новину «У всіх блакитнооких людей був спільний предок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути