Ексклюзиви
четвер, 27 березня 2008 11:46

У вихідні на вулицях Києва боротимуться за українську мову

У вихідні на вулицях Києва боротимуться за українську мову

У Києві готуються до "Маршу українського глядача". Українці обмежені в користуванні рідною мовою в інформаційному просторі, стверджують ініціатори акції.

Автором ідеї проведення маршу став спортивний оглядач каналу ICTV Ігор Мірошниченко. Він переконує, що інформаційний простір України окупований, українці не мають змоги переглядати найкращі зразки світового кіно рідною мовою як на великому, так і на телевізійному екрані. Українська ж кіноіндустрія вмерла.

Активісти маршу вимагають забезпечити вживання української мови у мас-медіа відповідно до кількості українців – не менше 78%, на телебаченні й радіо запровадити переклад державною мовою іншомовних виступів, передач і фільмів, скасувати оподаткування українського книговидання, аудіо- та відеопродукції, збільшити ввізне мито на іноземну поліграфічну і аудіовізуальну продукцію, спрямувати отримані гроші на розвиток національного простору.

Марш відбудеться 29 березня о 18 годині на Майдані Незалежності, планується показ українського короткометражного кіно та українських відеокліпів.

Ігор Мірошниченко, спортивний оглядач каналу ICTV: "Ідучи в кіно і сплачуючи кошти за квиток, таким чином ми сплачуємо частину коштів посередникам, які просто привозять уже дубльований продукт з Росії в Україну, вони готові пожертвувати заради власних бізнес-інтересів українською культурою і вони їх кладуть у свою кишеню. Ми хочемо, щоб українські глядачі клали ці кошти на розвиток українського кіно", повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У вихідні на вулицях Києва боротимуться за українську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути