Ексклюзиви
пʼятниця, 11 червня 2010 15:12

У Тернополі на зупинках крутять українську музику

У Тернополі почався проект "Розумна зупинка". На десяти зупинках громадського транспорту у місті прикріпили ретранслятори. Через них оголошують графік руху маршруток та тролейбусів, крутять українську музику, передають новини та рекламу.

Як розповів під час засідання прес-клубу один із авторів цієї ідеї Олег Нитка, такий проект є першим в Україні.

"Я не маю авто і користуюся громадським транспортом. Мої батьки живуть на масиві "Новий світ". Туди їздить тільки маршрутка N6. Але вона може поламатися чи шофер несподівано відмінить маршрут. Чекаючи на "шістку" приходять усякі ідеї, - сказав Олег Нитка.

У проекті задіяно понад 10 людей. Усе обладнання ліцензійне. Автори вклали у втілення задуму власні кошти. Скільки саме, не кажуть.

"Нам багато допомагали друзі. Найдорожчим є програмне забезпечення. Спеціально створена комп"ютерна програма, яка "запускає" інформацію на зупинках. Крім того, є вартість комп"ютера, підсилювачів звуку, колонок. Хочемо, щоб проект був самоокупним. 30% часу буде для повідомлень влади і соціальної реклами.

Зупинки для проекту вибирали за трьома критеріями: щоб був великий пасажиропотік, розвинена інфраструктура і віддаленість від житлових будинків. Ретранслятори встановили на опорах "Тернопільелектротрансу" біля зупинок.

"Кожен мешканець міста, який користується громадським транспортом, від одного до чотирьох разів на день буває на зупинках. Період очікування транспорту становить у середньому 5-15 хвилин – залежно від маршруту", - додав ще один представник проекту Андрій Грицишин.

Поки що "розумні зупинки" працюють у тестовому режимі. Обладнання встановили так, щоб звук було чути лише на зупинці, а не у довколишніх домах.

"Ми особисто об"їжджали усі зупинки перед встановленням ретрансляторів. Наприклад, біля церкви на вулиці Руській у центрі міста є звуковий світлофор. Зайдеш у храм і чуєш: "Перехід через вулиці Руську дозволений". Намагалися уникнути таких ситуацій у своїй практиці", - наголосив Грицишин.

За задумом авторів, проект буде корисний для туристів, які не знають, як добратися у чужому місті. А також для незрячих людей – через вуличне радіо вони отримають інформацію про назву вулиці та номери маршруток, які тут зупиняються.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі на зупинках крутять українську музику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути