вівторок, 28 квітня 2009 20:43

У Севастополі є тільки одна українська школа

У Севастополі є тільки одна українська школа
У Севастополі на сьогодні потреба в навчанні дітей українською мовою становить близько 6%, тимчасом як шкіл і класів, що надають таку можливість, є лише 3%. Про це повідомила заступник начальника управління освіти та науки Севастопольської міської державної адміністрації Жанна Слюсар.

"Тобто ми навіть не задовольняємо права тієї частини населення, яка хотіла б навчати своїх дітей українською мовою", - зазначила вона.

За інформацією Слюсар, у Севастополі 69 загальноосвітніх навчальних закладів, водночас практично тільки один - школа-інтернат N7 - здійснює навчання повністю українською мовою, з 1-го до 11-го класу.

Кажучи про перспективи розширення мережі "україномовних" шкіл, Слюсар зазначила, що найбільш реально говорити про будівництво школи-колегіуму, яку в Севастополі вже давно називають українською, і підготовчі роботи з її створення вже тривають". "Це буде державна установа, там усе викладання здійснюватиметься українською мовою", - сказала вона.

Коментуючи підсумки "загальноміських батьківських зборів", що відбулися наприкінці минулого тижня, лейтмотивом яких було "неправомірне зменшення кількості годин навчання школярів російською мовою", і що тим самим нібито порушуються права людини та основні свободи, заступник начальника управління, зокрема, зазначила: "Система освіти в місті якраз повністю реалізує всі права та свободи громадян міста Севастополя на навчання рідною, російській мові". За її словами, "нам дорікають тим, що ми, нібито, не сприяємо у створенні рівних умов для вивчення російської мови в Україні. Але, здається, у нас надано рівні можливості для вивчення російської мови, а ось що стосується української мови, то тут з реалізацією прав є проблеми, але чомусь про це на "батьківських зборах" не йшлося".

За словами Слюсар, справді, останнім часом трохи зменшено кількість годин з російської мови та літератури, "оскільки наші діти вивчають три мови: російську, українську і одну з іноземних. Але достатньо порівняти кількість годин на вивчення російської мови з кількістю годин на вивчення української мови, а також загальну кількість годин на вивчення мови та літератури в Російській Федерації, і ми дійдемо цікавих висновків: у нас тижневе навантаження з російської мови та літературі з 1-го по 11-й клас - 56 годин, з української мови - 59 годин. У Російській Федерації на російську мову та літературу відводиться 59 годин. Як бачимо, не набагато більше, аніж на російську мову та літературу в Україні".

Отже, робить висновок заступник начальника управління, "що в севастопольських школах на дві слов"янські мови - дуже близькі за структурою та деякими логічними взаємозв`язками - відводиться удвічі більше часу, аніж, наприклад, у школах РФ. Але чомусь цей факт замовчують, і я хочу, щоб батьки це знали", передає УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «У Севастополі є тільки одна українська школа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути