середа, 04 квітня 2012 16:51

У Рівному розписали 4-метрову писанку
5

Фото: Фото: Олена Власова

Сьогодні у торговому центрі "Екватор" у Рівному виставили найбільшу писанку країни – величезне яйце, що має діаметр 2,8 метри та висоту 4 метри. Її розписали викладачі з місцевої художньої школи – писанкарка Наталя Дребот та троє майстрів Мартиненків.

Яйце виготовлене із спецпластику на заводі Антонова. Його вартість становить понад 27 тисяч гривень. Замовлення оплатили організатори Всеукраїнського параду вишиванок, який пройде у Києві на свято Дня Незалежності. У рамках проекту подібні яйця отримало ще кілька міст країни, але Рівне першим його розписало.

"Яйце декороване традиційними поліськими візерунками-оберегами. На його розпис у майстрів пішло 5 тижнів. Закінчили тільки на днях, минулої п'ятниці", - розповідає заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська. – "Всередині воно порожнє, але дуже важке – має 100 кг ваги. Щоб встановити яйце на кований постамент знадобилося 10 чоловіків, які принесли його у торговий центр на руках. Це було єдине місце, де воно вміщається за розмірами і буде під охороною".

Щоб довезти чисте яйце із заводу до Рівного, міська влада заплатила 1500 гривень. Гігантську шкарлупку повантажили на евакуатор.

"Дорогою водія двічі зупиняли даїшники. Питають у нього: "що таке везеш і чи маєш дозвіл?" А водій не розгубився і каже – "Хлопці, так це ж яйце динозавра! Я його в обласний музей везу". Отак патрулі вірили й відпускали з миром", - додає заступниця мера.

12 квітня писанку встановлять на майдані Незалежності у Рівному, де його зможуть побачити і помацати усі. Чиновників непокоїть лише безпека яйця, адже його можуть розписати вандали. Хоча художники запевняють, що писанку можна легко мити без шкоди для візерунків. Дощ та вітер їй також не загроза.

До кінця місяця писанка пробуде у Рівному, а потім її відправлять до Києва – там вона чекатиме свого часу на Всеукраїнському параді 24 серпня. Вулицями столиці яйце повезуть на возі. Опісля вона переїде на постійну експозицію до музею під відкритим небом "Пирогово".

Зараз ви читаєте новину «У Рівному розписали 4-метрову писанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути