середа, 21 березня 2012 19:08

На новорічний стіл мусульмани обов'язково кладуть крашанку
9

Фото: Фото: Reuters

Сьогодні мусульмани відзначають Новруз - день весняного рівнодення, чимось схожий водночас на свято Нового року та Великдень в Україні. Цього дня, коли природа перероджується, з давніх часів не можна було працювати, а лише ходити в гості та веселитися. Незважаючи на те, що це свято - не релігійне, відзначають його, вже протягом 300 років, в основному лише мусульмани Ірану, Афганістану, Балканського півострова та Азербайджану.

За традицією, в перший день мусульманського Нового року всі встають дуже рано та йдуть до найближчого водоймища, де вмиваються та оббризкують одне одного. Оскільки вода символізує очищення та відновлення, вважається, що так люди бажають одне одному щастя та здоров'я.

Святковий стіл складається з 7 страв, що починаються на літеру "с", на стіл також виставляють символи свята: дзеркало (на знак ясності), свічку (вогонь, захист від злих духів) та крашанку (на знак року, який переходить "з одого рогу місяця на інший", починаючи Новий рік).

Зараз ви читаєте новину «На новорічний стіл мусульмани обов'язково кладуть крашанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути