понеділок, 21 вересня 2009 12:43

У новий проект ПРО в Європі США планують залучити Росію

У новий проект ПРО в Європі США планують залучити Росію

Новий план президента США Барака Обами про протиракетну оборону Європи гарантує майбутнє системи захисту і зміцнить безпеку американських союзників. Про це заявляє міністр оборони США Роберт Гейтс в статті для газети The New York Times.

В четвер Вашингтон відмовився від проекту розміщення в Східній Європі елементів ПРО США. Згідно з проектом, в Польщі повинні були бути розміщені десять ракет-перехоплювачів, а до Чехії доставлена стаціонарна РЛС. Елементи американської ПРО повинні були захистити Європу від загрози з боку Ірану. Відмова від цих планів викликала розчарування у Варшаві та Празі.

Згодом генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен уточнив, що Вашингтон відмовляється від старого плану на користь нового, досконалішого. Держсекретар США Хілларі Клінтон заявляє, що план нової адміністрації дозволить швидше розгорнути систему ПРО.

"Ми укріплюємо, а не відміняємо протиракетну оборону в Європі", - висловлює таку ж позицію Гейтс. У статті для The New York Times міністр оборони США наводить деталі програми.

За його словами, в районах, де спостерігається найбільша небезпека для Європи, до 2011 року будуть розміщені ракети-перехоплювачі SM-3 надводного базування. SM-3 призначені для знищення балістичних ракет.

До 2015 року передбачається розміщення модифікованих SM-3 на суші - в Південній і Центральній Європі. На всіх етапах будуть задіяні десятки ракет SM-3, тоді як в колишній програмі фігурувало всього десять ракет-перехоплювачів, відзначає міністр оборони США.

Гейтс пише: "Таким чином, оборона буде набагато ефективніша на випадок, якщо противник запустить багато ракет одночасно - а така атака найбільш ймовірна, оскільки Іран продовжує виготовляти і розгортати численні озброєння малої та середньої дальності".

Паралельно плани із захисту практично всієї Європи і зміцнення протиракетної оборони США здійснюватимуться за колишнім графіком, продовжує глава Пентагону.

Гейтс також повідомляє, що замість стаціонарної РЛС, яку передбачалося розмістити в Чехії, планується використовувати набагато гнучкіші детектори, розміщені на літаках, в космосі і на землі. "Ці системи дають набагато точнішу інформацію, забезпечують ширші можливості раннього попередження і стеження, легше об"єднуються в мережу", - пояснює міністр оборони США. За його словами, в цю структуру можна ефективніше включити вже працюючі радари, зокрема російські, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «У новий проект ПРО в Європі США планують залучити Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути