пʼятниця, 18 вересня 2009 09:38

Росія заздалегідь знала про плани Обами

Росія заздалегідь знала про плани Обами

Держдепартамент США розповсюдив увечері в четвер роз"яснення про те, що Рада національної безпеки США проінформувала посольство Росії у Вашингтоні про плани змін архітектури протиракетної оборони, йдеться в заяві прес-секретаря держдепу Іена Келлі.

"РНБ проінформувала представників посольства Росії вранці в четвер до того, як було зроблено заяву про рішення президента щодо протиракетної оборони", - наголошується в заяві.

Раніше на брифінгу в держдепі було поставлено питання про те, чи була інформована російська сторона про плани США щодо нової конфігурації системи ПРО, від відповіді на яке представник держдепу відхилився.

"Я не маю інформації із цього приводу" - сказав американський дипломат вдень в четвер.

Більш того, прес-секретар Обами Роберт Гіббс на брифінгу, організованому після офіційної заяви президента, також зізнався, що не знає, від кого російська сторона дізналася про ухвалене у Вашингтоні рішення.

Заява Обами про зміну в планах США щодо розміщення елементів системи ПРО в Східній Європі, прозвучала в четвер, 17 вересня. За словами президента, США відмовилися від радара в Чехії і ракет-перехоплювачів в Польщі, оскільки подібний захисний комплекс не забезпечив би належного захисту від іранської ракетної загрози.

Міністр оборони США Роберт Гейтс зі свого боку пояснив, що, згідно з новим планом, для протидії ракетній загрозі з боку Ірану США використовуватимуть кораблі з балістичними ракетами морського базування, тоді як розміщення наземних комплексів вирішено відкласти до 2015 року.

Нагадаємо, модель системи ПРО, що передбачає розміщення радару на території Чехії і десяти ракет-перехоплювачів в Польщі, була розроблена і запропонована за колишнього президента США Джорджа Буша. Ці плани США викликали незадоволеність Росії, яка пригрозила дати адекватну відповідь у разі їхнього втілення в життя.

Інтерфакс-Україна, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Росія заздалегідь знала про плани Обами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути