Ексклюзиви
четвер, 17 вересня 2009 17:21

США знайшли, чим замінити ПРО в Європі

США знайшли, чим замінити ПРО в Європі

Міністерство оборони США замінить систему ПРО в Східній Європі універсальною системою ешелонованої оборони (layered versatile adaptive system), повідомляє 17 вересня агентство Reuters з посиланням на неназваного представника Пентагону. За його словами, США вирішили відмовитися від планів з розміщення стаціонарного радара в Чехії і ракет-перехоплювачів в Польщі через зниження ступеня ракетної загрози з боку Ірану.

Офіційний представник Пентагону Джеф Морелл у свою чергу пояснив, що система ПРО в Європі замислювалася як засіб протидії іранським міжконтинентальним ракетам. Проте, за його словами, останні розвіддані указують на те, що Іран зосередився на розробці ракет малої і середньої дальності, і тому система ПРО в тому вигляді, в якому вона була запланована, повинна бути змінена.

Морелл особливо підкреслив, що рішення американської адміністрації не має жодного відношення до Росії і цілком направлене на протидію Ірану. Він також пообіцяв, що пізніше в четвер Білий дім опублікує офіційну заяву з питання системи ПРО в Європі, а після цього міністр оборони США Роберт Гейтс дасть прес-конференцію.

Анонімне джерело агентства в Пентагоні також додало, що зміни в планах США щодо ПРО в Східній Європі не означають, що Польща і Чехія залишаться осторонь. "Просто буде розміщена інша система", - заявив він.

Вранці 17 вересня The Wall Street Journal повідомила про те, що США на невизначений термін відклали розміщення системи ПРО в Європі. За даними газети, таке рішення було ухвалене після того, як з"ясувалося, що ядерна програма Ірану розвивається не так швидко, як передбачалося раніше. Слідом за публікацією про відмову США від розміщення ПРО повідомили джерела в дипломатичних колах Чехії і в міністерстві оборони Польщі.

Створення європейської системи ПРО США було розпочате в 2002 році за Джорджа Буша-молодшого. У 2006 році стало відомо про те, що елементи системи будуть розміщені в Польщі та Чехії. Ініціатива викликала різку реакцію Росії, яка звинуватила США в загрозі безпеці і пригрозила у відповідь розмістити в Калінінградській області ракетні комплекси "Іскандер".

Після того, як Барак Обама став президентом США і в липні 2009 року відвідав Москву, в ЗМІ почали з"являтися повідомлення про те, що плани адміністрації США, що стосуються ПРО в Європі, можуть бути переглянуті, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «США знайшли, чим замінити ПРО в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути