четвер, 17 вересня 2009 13:41

Дії Обами змусили європейців почуватись зрадженими

Дії Обами змусили європейців почуватись зрадженими

Обама розірвав "особливі відносини" зі Східною Європою, пише журналістка The New York Times Джуді Демпсі. Якщо Джордж Буш налагодив виключно тісні зв"язки з Польщею, Чехією, країнами Балтії та Румунією, які, у свою чергу, зробилися його найвідданішими європейськими прихильниками, то за Обами розміщення системи ПРО в Східній Європі опинилося під питанням: у експертів з"явилися сумніви щодо її вартості, ефективності і навіть місцеположення баз. "В результаті упевненість часів Буша змінилася у жителів Східної Європи відчуттям, що їх зрадили, - але, можливо, також реалістичною оцінкою ситуації", - пише автор матеріалу.

Адміністрація Обами не приділяє відносинам зі Східною Європою такої уваги, як Буш. "Для неї набагато важливіше завдання із "перезавантаження" відносин з Росією, якими Буш багато років нехтував", - пояснює видання.

На погляд автора, в результаті ослабне здатність адміністрації впливати на ЄС. "Команда Буша відмінно вміла, серед іншого, зіштовхувати європейців лобами. Східній Європі вона лестила візитами на вищому рівні і підтримувала прийняття до НАТО Грузії та України, яке постійно лобіювалося Польщею і іншими східноєвропейськими країнами", - пише газета, нагадуючи, що у Вашингтоні також привітно приймали Блера, який підтримав війну в Іраку, але холодно ставились до Шредера - її противника. Буш жорстко протестував проти використання Росією енергоносіїв як інструменту політичного тиску на Східну Європу.

"Політика Буша дратувала низку західноєвропейських країн, особливо Німеччину, але стимулювала в Східній Європі підтримку курсу США", - відзначає Демпсі, пояснюючи, що адміністрації Буша набагато легше було впоратись з роз"єднаною Європою, ніж з єдиною і сильною. Проте Обама концентрує сили на Афганістані, а не на Іраку, і необхідність в особливих відносинах зі Східною Європою і в спробах вбити клин між союзниками відпала: європейці у будь-якому випадку не мають наміру збільшувати контингент в Афганістані.

"Східній Європі слід списати свої збитки в сфері ПРО і усвідомити, що її майбутнє пов"язане з ЄС", - підсумовує автор.

InoPressa.ru

Зараз ви читаєте новину «Дії Обами змусили європейців почуватись зрадженими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути