пʼятниця, 18 вересня 2009 08:44

Обама не відмовився розміщувати ПРО в Європі

Обама не відмовився розміщувати ПРО в Європі

Барак Обама 17 вересня підтвердив зміни в планах США з розміщення елементів системи ПРО в Східній Європі. За словами президента, США відмовилися від радару в Чехії і ракет-перехоплювачів в Польщі, оскільки цей захисний комплекс не є кращим засобом протидії іранській ракетній загрозі.

За словами Обами, ракети середньої і малої дальності, що розробляються Іраном, представляють набагато більшу загрозу, ніж міжконтинентальні ракети, з розрахунком на перехоплення яких замислювалася стара система ПРО. "Двома словами, нова структура нашої системи ПРО в Європі забезпечить надійніший, більш продуманий і швидкий захист збройних сил США та їхніх союзників", - заявив лідер Америки.

Міністр оборони США Роберт Гейтс зі свого боку розповів, що, згідно з новим планом, для захисту від ракетної загрози з боку Ірану використовуватимуться кораблі з балістичними ракетами морського базування, а розміщення наземних комплексів відкладене до 2015 року.

"Зараз у нас з"явилася можливість розмістити нові датчики і ракети-перехоплювачі на півночі і на півдні Європи. У найближчій перспективі їх буде досить для забезпечення захисту від безпосередньої ракетної загрози з боку Ірану або інших країн", - заявив Гейтс.

За словами генерала Джеймса Картрайта, передбачається, що в Середземному і Північному морях постійно нестимуть службу три військові кораблі ВМС США, при цьому їхня кількість при необхідності може бути збільшена. Глава Пентагону уточнив, що на кораблях будуть встановлені ракети-перехоплювачі SM-3 (Standard Missile 3).

Плани на 2015 рік щодо наземної частини системи припускають розміщення ракет SM-3 наземного базування. Гейтс відмітив, що ракети як і раніше планується розмістити на території Польщі та Чехії. За словами Обами, новий варіант системи ПРО був схвалений міністром оборони і Об"єднаним комітетом начальників штабів.

"Стара" модель системи ПРО була запропонована за Джорджа Буша, який був її активним прихильником. Вона припускала розміщення радару на території Чехії і десяти ракет-перехоплювачів в Польщі. Ці плани США викликали незадоволеність Росії, яка пригрозила дати адекватну відповідь у разі їхнього втілення в життя. Після того, як президентом США став Барак Обама, переговори США з Польщею і Чехією з питання ПРО застопорилися, а в ЗМІ вже в липні 2009 року почали з"являтися повідомлення, що США мають намір відмовитися від своїх планів, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Обама не відмовився розміщувати ПРО в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути