пʼятниця, 18 вересня 2009 11:00

Росія придумала, як віддячити Обамі за відмову від ПРО в Європі

Росія придумала, як віддячити Обамі за відмову від ПРО в Європі

У Держдумі вважають, що Росія може піти на паритетне з США скорочення ядерного потенціалу.

Як заявив перший заступник голови думського комітету з оборони Ігор Барінов (фракція "Єдина Росія"), у відповідь на відмову США від розміщення в Чехії і Польщі елементів ПРО Москва "може зробити у відповідь крок і піти на скорочення 1300 одиниць ядерної зброї".

"Зараз у разі потреби навіть пішовши на це скорочення, ми зможемо дати серйозну відсіч будь-якому потенційному агресорові", - підкреслив Барінов.

В той же час він відзначив, що не упевнений, чи встигне Москва і Вашингтон до 5 грудня домовитися за новим договором СНО.

Разом з тим Барінов вважає, що в Росії зараз необхідно проводити модернізацію ядерного потенціалу: "Скорочення - скороченням, але нам все ж таки необхідна модернізація ядерного потенціалу, як основного чинника стримання".

Кажучи про відмову США від ПРО в Європі, Барінов назвав його "безумовно позитивним сигналом". Проте, він вважає, що треба обережно оцінювати цей крок, тому що у Вашингтоні є дуже потужне військове лобі.

За його словами, досі складно сказати, "хто найближчим часом візьме верх - президент Обама зі своєю командою, або представники цього лобі, які, на відміну від глави США, не бачать Росії в ролі стратегічного партнера".

Зі свого боку, заступник голови думського комітету з оборони ГеннадійГудков (фракція "Справедлива Росія") сказав, що вважає за можливе з російського боку піти на потрібне США паритетне скорочення одиниць ядерної зброї. "Наша країна цілком може дозволити собі таке скорочення", - сказав Гудков.

В той же час він підкреслив, що в цьому випадку ядерний потенціал НАТО все одно перевершуватиме російський. "Треба врахувати, що до ядерного потенціалу США можна сміливо зараховувати і ядерне озброєння Великої Британії, а також частково і Франції, хоч вона і займає більш самостійну позицію в цьому питанні. Тому все одно сукупний ядерний потенціал НАТО буде більший, ніж у Росії. Тому треба ретельно зважити всі за і проти", - сказав парламентарій.

Він також підкреслив, що "головним критерієм при визначенні кількості скорочуваних ядерних одиниць повинен стати так званий неприйнятний збиток, який може бути нанесений нам у разі ядерного конфлікту".

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Росія придумала, як віддячити Обамі за відмову від ПРО в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути