субота, 19 вересня 2009 16:23

50% поляків схвалюють рішення про відмову від ПРО

50%  поляків схвалюють рішення про відмову від ПРО

Майже половина поляків вважають, що відмова США від розміщення елементів ПРО на території країни, піде на користь для Польщі, повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на дані опитування, проведеного на замовленням газети Rzecz Pospolita.

48% опитаних вважають, що рішення США матиме позитивні наслідки для Польщі.

31% дотримуються протилежної точки зору. Щоп"ятий опитаний житель Польщі не визначився з позицією.

При цьому більшість поляків - 58% опитаних - вважає, що рішення Барака Обами відмовитися від розміщення ракет-перехоплювачів у Польщі не позначиться на безпеці країни. 20% думають, що ступінь безпеки знизиться. А 14% вважають, що жити в країні стане безпечніше.

На питання, що означає відмова США від планів розмістити елементи у Східній Європі 40% опитаних поляків заявили, що це поступка Росії.

23% вважають, що рішення Обами демонструє, що Польща є не таким важливим союзником США, як могло видатися. А ще 11% вважають, що Вашингтон тим самим залишив Польщу поза західною системою безпеки.

Телефонне опитування було проведене компанією GfК Polonia на замовлення однієї з провідних щоденних польських газет Rzecz Рospolita. Опитано 500 респондентів.

Президент США Барак Обама у четвер оголосив про зміну стратегії оборонної стратегії та відмову від планів з розгортання елементів протиракетної оборони у Східній Європі.

Первинний план, з яким виступив уряд Джорджа Буша-молодшого, припускав розміщення радара в Чехії та протиракетних установок у Польщі.

Вашингтон наполягав, що розгортання цих елементів необхідне для захисту від можливого удару з боку Ірану. В Москві це пояснення ніколи не приймали, заявляючи, що плани США порушують баланс сил у Європі і спрямовані проти Росії.

У відповідь на плани адміністрації Буша Росія збиралася розмістити в Калінінградській області - тобто безпосередньо біля польського кордону - ракетні комплекси "Іскандер".

У суботу заступник міністра оборони Росії Володимир Поповкін заявив в інтерв"ю радіостанції "Эхо Москвы", що після рішення Обами необхідність у розміщенні "Іскандерів" біля польської кордону відпала.

При цьому, лідери країн Євросоюзу, присутні в четвер на саміті у Брюсселі, привітали рішення Обами відмовитися від розгортання ПРО в Польщі та Чехії.
За матеріалами Бі-Бі-Сі, Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «50% поляків схвалюють рішення про відмову від ПРО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути