неділя, 16 травня 2010 16:31

У Мексиканській затоці виявили "жахливу" кількість нафти

У Мексиканській затоці виявили "жахливу" кількість нафти

Учені виявили скупчення нафти на глибині Мексиканської затоки на місці аварії бурової платформи. Розміри найбільшого з них перевищують 16 км, а товщина - більше 90 метрів. Як пише сьогодні газета New York Times, "відкриття є явним доказом того, що масштаби розливу нафти можуть виявитися значно більшими, ніж стверджує уряд і компанія ВР".

"На глибині затоки знаходиться жахлива кількість нафти, схожа з тою, що ми бачимо на поверхні", - наводить видання думку дослідника Університету Джорджії Саманти Джой.

Учені побоюються, що рівень вмісту кисню у воді в шарах з такими нафтовими утвореннями, може стати причиною загибелі величезної кількості живих істот, що мешкають в затоці.

Становище посилюється також розкиданням хімікатів - дисперсантів, які мають, за задумом фахівців нафтової компанії, роздрібнити нафтові плями і розмити їх в просторі затоки таким чином, що їх концентрація не буде такою небезпечною.

Проте учені відзначають, що вперше хімікати розкидаються на такому величезному об'ємі витікаючої нафти і такій великій глибині - більше 1 км., і наслідки можуть бути "зовсім іншими, ніж планується", повідомляє ІТАР-ТАРС.

Тим часом компанія BP до аварії на нафтовій платформі Deepwater Horizon вже порушувала встановлені усередині організації правила безпеки, допустивши функціонування платформи Atlantis без технічної документації, повідомляє РІА "Новости" з посиланням на AP в неділю.

За даними AP, в лютому цього року 19 конгресменів закликали відповідні федеральні служби перевірити відомості про платформу Atlantis, розташовану в Мексиканській затоці в 240 кілометрах на південь від Нового Орлеана.

Ще в 2009 році в результаті розслідування незалежної фірми, яку найняла сама BP, з'ясувалося, що платформа почала працювати в 2007 році порушуючи політику безпеки компанії. Документація з безпеки роботи Atlantis була оформлена не повністю і неправильно, відзначає агентство.

Зараз ви читаєте новину «У Мексиканській затоці виявили "жахливу" кількість нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути