четвер, 06 травня 2010 20:07

Екологічна катастрофа у Мексиканській затоці обійшлася у $10 мільярдів

Екологічна катастрофа у Мексиканській затоці обійшлася у $10 мільярдів

Страхові компанії США оцінили збитки від вибуху нафтової платформи і витоку нафти в Мексиканську затоку приблизно у 10 мільярдів доларів.

Через екологічну катастрофу біля американського узбережжя, яку Greenpeace охрестив "нафтовим Чорнобилем", гинуть рідкісні види черепах і птахів. Ситуація може ще більше погіршитися, якщо нафтова пляма досягне берегів Флориди та інших штатів (Алабама і Техас). Шкоди буде завдано береговій лінії, житлу, туристичному бізнесу.

Мешканці узбережних районів Флориди вже роблять фотографії свого житла, - як воно виглядає після нафтової катастрофи, щоб потім можна було пред'явити позови до British Petroleum або іншим компаніям за збитки від забруднення навколишнього середовища.

Нафтова платформа Deepwater Horizon, яка належить компанії Transocean Ltd, застрахована на 650 мільйонів доларів. Кілька представників страхових компаній оцінюють загальний обсяг виплат безпосередньо за фактом аварії на суму від 800 до 900 мільйонів доларів.

На думку аналітиків рейтингового агентства Fitch Ratings, компанія British Petroleum несе не тільки відповідальність за аварію, але й повинна фінансувати роботи з очищення затоки. Вартість цих заходів може скласти від 2 до 3 мільярдів доларів, в залежності від того, скільки реально нафти досягне узбережжя.

За оцінками нафтового аналітика компанії Bernstein Research Нейла МакМахона, остаточний рахунок може скласти 7 мільярдів доларів. При цьому збитки, завдані риболовецьким компаніям, перевищать 2,5 мільярда, а туристичний сектор Флориди може втратити 3 мільярди доларів.

Мільярдна компенсація може бути виплачена сім'ям 11 загиблих буровиків.

Наразі закон США обмежує відповідальність нафтовидобувних компаній за збитки у разі розливу нафти 75 мільйонами доларів. Але цього тижня до сенату було внесено пропозицію про збільшення суми відповідальності до 10 мільярдів доларів.

РИА-Новости

Зараз ви читаєте новину «Екологічна катастрофа у Мексиканській затоці обійшлася у $10 мільярдів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути