субота, 13 жовтня 2007 16:10

У Львові відкрили пам"ятник Степанові Бандері

В суботу в Львові напередодні 65-ліття створення Української повстанської армії відкрили пам"ятник лідерові революційної гілки Організації українських націоналістів Степану Бандері.

На відкриття шестиметрової бронзової скульптури, загальною вагою 2,4 т і висотою 7 м (скульптор Микола Посикир, архітектор Михайло Федік), зібралося близько 5 тис чоловік, зокрема родичі Бандери.

Глава Львівської обласної ради Мирослав Сеник під час церемонії відкриття пам"ятника відзначив: "Сьогодні ми відкриваємо народний пам"ятник народному героєві Степану Бандері. Коли ми оголосили про збір засобів на будівництво пам"ятника, то отримали гроші практично від кожного села області, а також з Донецька, Харкова і Херсона. Цей пам"ятник встановлений завдяки народу, це наше сумісне будівництво і наша сумісна гордість".

Голова Львівської облдержадміністрації Петро Олійник від імені присутніх доручив депутатам Верховної Ради від блоку "Наша Україна - Народна самооборона" і Блоку Юлії Тимошенко прийняти одним з перших законів закон про визнання Української повстанської армії воюючою стороною.

Як повідомив голова "братерства ОУН-УПА" Олесь Гуменюк, було сім конкурсів, і зупинилися на останньому проекті - встановити пам"ятник на в"їзд до Львова. "І тут тепер стоятиме геній нації, України. І він передаватиме свій дух молодому поколінню", - сказав Гуменюк.

У червні Сеник повідомив, що в 2007 р. облрада виділила 1 млн грн. на споруду пам"ятника Бандері.

Монументи Бандері є в с. Дублянах на Львівщині, в м. Дрогобичі, селі Микитинці під Івано-Франківськом Планується встановити пам"ятник в Тернополі.

Бандера очолював Революційний Провід ОУН. Його опонентів об"єднав Андрій Мельник. Пізніше Бандера став лідером (Головою проводу всієї ОУН), був убитий агентом МГБ СРСР Сташинським в 1959 р. в Мюнхені. ОУН і її армія-УПА- боролася за незалежну Україну, називаючи супротивниками як німецьку, так і Червону армію. Підпілля ОУН-УПА діяло в Україні до середини 1950-х років.

До сьогоднішнього дня ветерани ОУН-УПА - бендерівці та мельниківці - практично не контактують, відстоюючи свою правоту, повідомляє ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА.

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили пам"ятник Степанові Бандері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути