субота, 24 березня 2012 17:45

У Києві одночасно молилися за і проти будівництва храму
39

Фундамент храму Федора Освяченого
Фото: Фото: Євгеній Жаровський
За цим парканом проводилися розкопки
Представники міжнародної громадської організації "Верное казачество"
Священик УПЦ МП

Сьогодні близько 12-ї години у столичному Січневому сквері розпочалися одразу два заходи: акція проти будівництва на його місці церкви Московського патріархату та молебен на допомогу в зведенні храму.

Протестувальники розташувалися недалеко від майданчика, де, за словами церковників, було віднайдено фундамент храму Федора Освяченого. Саме його планують реставрувати.

За словами представників громадянської кампанії "Форум порятунку Києва" та громадської організації "Кияни для киян", а також деяких жителів мікрорайону, зведення храму вже почалося, що є незаконним.

"У Московського патріархату немає жодних дозволів на це будівництво. Насправді фундамент храму знаходиться не тут, а під будівлею ГУ БОЗ МВС. Будівля церкви займе майже всю територію скверу, тобто його вже не буде, а висота дзвіниці цієї церкви становитиме 36,5 метра", - розповів один з активістів.

Почувши це, літня жінка, яка мешкає в одному із сусідніх будинків по вулиці Багговутівська, голосно вигукнула:

"Дійсно 36,5 метра? Та я ж живу на четвертому поверсі, мені сонця не буде видно і я засохну!"

Дехто з вірян, проходячи повз натовп протестувальників, вступали у суперечки з ними. Один з аргументів прихильників будівництва - церков багато не буває.

Священик Петро Семащук, настоятель храму преподобного Федора Освяченого "Київського Ієрусалима", заявив, що будівництво не ведеться.

"Ми чекаємо дозволів і сподіваємося, що такий унікальний храм буде відновлено ... Ніхто ніякого будівництва не веде ... Київська міська адміністрація у 2008 році визнала виявлену пам'ятку Київського Ієрусалиму найбільшим відкриттям в області культури", - наголосив він.

Трохи згодом віряни почали заходити на місце розкопок, огороджене зеленим будівельним парканом. Там сходами спускалися під дерев'яні риштування до віднайденого фундаменту храму, де відбувся молебен.

Через півгодини по той бік паркана протестувальники, зауваживши, що вони теж віруючі, просто виступають проти "неконтрольованого будівництва церков", прочитали молитву Пресвятій Борогодиці.

Потому пообіцяли направити звернення до Партіарха Московського і всія Русі Кирила з вимогою "припинити будівництво". Крім того, висловили намір звернутися до скульпторів з пропозицією допомогти розробити дизайн Січневого скверу на зразок Пейзажної алеї.

Gazeta.ua поцікавилися, як ставляться до будівництва храму мешканці будинку по вулиці Багговутівська, 4, що розташований біля Січневого скверу. Їхні позиції розійшлися.

"Я особисто не проти, хай будують. Якщо на достатній відстані, то наш будинок розвалиться", - сказав пенсіонер Валентин, не назвавши прізвища та по батькові.

Натомість пенсіонер Полікарп Олексійович зауважив, що будинок і без будівництва церкви "тріщить по швам".

"Невідомо, що буде, коли збудують ще храм. Я особисто торік замазував кілька тріщин у під'їзді", - розповів чоловік.

Зараз ви читаєте новину «У Києві одночасно молилися за і проти будівництва храму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути