середа, 21 березня 2012 13:14

На Закарпатті засудили православного священика

На Закарпатті засудили православного священика
Святий отець Димитрій Сидор

У понеділок по обіді Закарпатський апеляційний суд виніс вирок священику Української православної церкви Московського патріархату, голові "Сойму підкарпатських русинів" Димитрію Сидору. Його засудили до трьох років позбавлення волі умовно за те, що у жовтні 2008 року релігійний діяч закликав створити на території Закарпаття русинську автономію у складі України.

Розслідування по справі закарпатського священика співробітники СБУ розпочали ще в жовтні 2008 року. Після того як Димитрій Сидор на ІІ Європейському конгресі русинів, що пройшов у Мукачеві, зачитав підписаний 109 делегатами Меморандум, в якому закликав до створення автономії . Тоді ж була порушена кримінальна справа за статтею 110 Кримінального кодексу України – "посягання на територіальну цілісність і недоторканість України". За майже три з половиною роки відбулося більше 20 судових засідань, складено 11 томів справи, опитано 24 свідків.

Вирок суду суддя Іван Стан зачитував понад півтори години.

"Мене засудили на три роки умовно з відстрочкою виконання покарання на 2 роки, - розповів Димитрій Сидор. – Крім того, зобов'язали сплатити штраф 1840 гривень. Це рішення не справедливе, політично вмотивоване".

Священик розповів, що його адвокати готують апеляцію до Вищого спеціалізованого суду. Для цього мають 30 днів.

"У моїх висловлюваннях не було жодних закликів до зміни кордонів України. Я тільки пропонував взяти до уваги результати референдуму на Закарпатті 1991 року й створити автономію", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті засудили православного священика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути