Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2011 13:57

Експерт пояснив, як не пустити сепаратистів у ВР

Експерт пояснив, як не пустити сепаратистів у ВР

У разі зниження на парламентських виборах прохідного бар'єру для партій до 1%, у Верховній Раді можуть з'явитись більше опозиційних та екстремістських сил.

Про це заявив політолог, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір" Сергій Таран.

Зокрема, за його словами, чим менше прохідний бар'єр до ВР, тим більше можливостей для різних партій, у тому числі опозиційних, потрапити до парламенту.

"З іншого ж боку, чим більш подрібнені політсили, тим легше на них впливати. Їх можна між собою зіштовхувати, дрібнити за давнім римським підходом "розділяй і володарюй". Тому зміна прохідного бар'єру може як посилити опозицію, так і послабити", - зазначив експерт.

Водночас, Таран наголосив, що є побоювання, що в разі зниження прохідного бар'єру до 1% до парламенту можуть потрапити регіональні партії екстремістського спрямування.

"Чим менше прохідний бар'єр, тим більше можливостей для будь-яких екстремістських партій потрапити до ВР. Але це можна компенсувати", - вважає політолог.

Він припустив,що, якщо увести законодавчу норму про те, що політична партія повинна мати свої представництва, наприклад, у 18 областях України, то тим самим зніметься питання про офіційну діяльність партій, які пропагують сепаратизм.

"У цьому разі та політична сила, яка має сепаратистську тематику, просто не зможе бути зареєстрована як партія. Тому побоювання щодо сепаратистських тенденцій у ВР може компенсуватись іншими нововведеннями - зокрема, необхідністю реєстрації регіональних представництв політичної партії", - резюмував Таран.

Нагадаємо, народний депутат від Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Давид Жванія запропонував для політичних сил знизити прохідний бар'єр в парламент із 3% до 1%

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, як не пустити сепаратистів у ВР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути