вівторок, 19 серпня 2008 08:10

У Чернівцях розпочався тиждень єврейської культури

З 18 по 24 серпня у Чернівцях Асоціація єврейських організацій та громад України проводить Тиждень єврейської історії та культури, присвячений 600-річному ювілею міста.

Як повідомили в оргкомітеті заходу, в рамках тижня пройде міжнародна наукова конференція "Культура і мова ідиш", відкриття якої відбудеться в Чернівецькому національному університеті. У конференції візьмуть участь понад 40 учасників з 15 країн. Перша подібна конференція 100 років тому також проводилася у Чернівцях.

Також у Чернівцях відкриють музей єврейської культури та історії Буковини.

Крім того, під час Тижня єврейської історії та культури відбудеться виставка "Єврейська книга на Буковині" з фондів місцевих бібліотек і приватних колекцій відомих єврейських родин, виставка картин довоєнних єврейських художників, а також єврейських листівок, концерт клезмерської музики, сольні концерти та авторські вечори єврейських виконавців і поетів, які мають буковинське коріння.

До 1980-х років євреї становили майже третину населення Чернівців. Зараз єврейська громада Буковини нараховує лише 2,5 тисячі осіб. Проте у Чернівцях діє повноцінна, фінансово незалежна від Держави Ізраїль єврейська школа, де навчаються 305 учнів, а також працюють недільна єврейська школа, єврейський дитсадок, кілька благодійних та культурних єврейських організацій, єврейських національних дорослих і дитячих творчих колективів, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У Чернівцях розпочався тиждень єврейської культури ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути