неділя, 12 грудня 2010 12:20

У центрі Стокгольма стався теракт (ФОТО)

Два вибухи сталися у центрі Стокгольму в суботу, 11 грудня, близько п'ятої години вечора за місцевим часом (близько 18:00 за Києвом). Спочатку вибухнув припаркований на вулиці автомобіль. Через кілька хвилин неподалік пролунав другий вибух, який призвів до загибелі людини. Ще двоє людей отримали легкі травми. За попередніми даними, загиблий від вибуху - терорист-смертник.

Свідки події відзначають, що вибухи - один на вулиці Улофа Пальме, де була припаркована машина, інший приблизно в 200 - 300 метрах від першого - пролунали з різницею в 10 хвилин.

Першою версією причини вибуху автомобіля, за свідченням поліції, був вибух газових балонів. Що стосується другого вибуху, під час якого загинув чоловік, поліція виходить з того, що загиблий постраждав не від вибуху автомобіля, а підірвав себе сам.

На тілі людини було виявлено 6 вибухових пристроїв, зроблених з обрізків труб і з'єднаних між собою. Тільки один з них спрацював.

Поряд з трупом чоловіка також був виявлений рюкзак з цвяхами та вибухівкою, його поліція оглянула за допомогою робота. Ця людина прямувала на пішохідну вулицю Дроттнінггатан, де розташовано багато магазинів, і де в період передсвяткової різдвяної торгівлі перебуває особливо велика кількість людей.

Якби вибух стався на Дроттнінггатан, там була б справжня бійня, заявило джерело в поліції.

За словами свідків, перед тим, як пролунав вибух, чоловік щось вигукував на арабській мові. З якоїсь причини дроти, проведені між закріпленими на його тілі вибуховими пристроями, роз'єдналися, тому спрацював лише один з них.

Як повідомляється, міністр закордонних справ Швеції виступив із заявою, в якій назвав подію актом тероризму.

Між тим, в поліції заявили, що поки не можуть ні підтвердити, ні спростувати наявність зв'язку між двома вибухами.

Незадовго до вибухів шведське інформагентство TT отримало повідомлення з погрозами англійською та арабською мовами. У повідомленнях йшла мова про присутність шведських військовослужбовців в Афганістані і говорилося, що "тепер ваші діти, дочки і сестри будуть вмирати, так само, як вмирають наші".

Автори загроз також повідомили, що силові акції будуть продовжуватися "до тих пір, поки ви не припините свою війну проти ісламу", а також зажадали припинити підтримку Ларса Вілкса (шведського карикатуриста, неодноразово піддавався нападам за карикатури на пророка Мухаммеда).

РИА Новости, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У центрі Стокгольма стався теракт (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути