середа, 22 грудня 2010 12:10

У Білорусі затримали більшість підозрюваних у масових заворушеннях

У Білорусі затримали більшість підозрюваних у масових заворушеннях

Білоруський правозахисний центр "Вясна" опублікував список фігурантів справи про масові заворушення, порушеної у зв'язку з нещодавніми акціями протесту. За даними джерела на ранок 22 грудня, підозрюваними є 17 осіб. Майже всі вони затримані.

Офіційний список підозрюваних у заворушеннях білоруська влада поки не публікувала.

У списку, підготовленому правозахисниками, опинилися шестеро колишніх кандидатів у президенти, затриманих після заворушень. Це лідер кампанії "Європейська Білорусь" Андрій Санніков, літератор і громадський діяч Володимир Некляєв, колишній кандидат від християнських демократів Віталій Рімашевський, лідер Соціал-демократичної партії "Грамада" Микола Статкевич, юрист Алесь Михалевич і лідер "Партії БНФ" Григорій Костусєв.

Нагадаємо, що Костусєв, затриманий увечері 19 грудня, незабаром після цього був звільнений. Його відпустили під підписку про невиїзд. Пізніше він заявив про намір офіційно оскаржити результати виборів.

У списку підозрюваних опинилися також представники передвиборчих штабів деяких кандидатів, журналістка Ірина Халіп (дружина Андрія Саннікова), редактор опозиційного сайту "Хартія'97" Наталія Радіна, лідер опозиційної Об'єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько (заступник голови ОГП Ярослав Романчук, який був одним з кандидатів у президенти від опозиції, знаходиться на волі), а також заступник голови "Молодого фронту" Анастасія Положанко.

Акції протесту, в яких взяли участь колишні кандидати в президенти та їхні прихильники, почалися в Мінську незабаром після завершення голосування на президентських виборах. Опозиція заздалегідь відмовилася визнавати результат (перемогу Олександра Лукашенка) і зажадала проведення нових виборів. Після того, як група протестуючих стала ломитися в будівлю уряду, присутніх розігнав ОМОН.

У зв'язку з безладами були затримані сотні людей, більшості з них вже призначили покарання суди: затриманих штрафували або відправляли під арешт на 10-15 діб за участь у несанкціонованій акції.

Справу про масові заворушення, за якою проходять лідери опозиції, порушило ГУВС Мінська. Максимальне покарання, передбачене відповідною статтею КК Білорусі, становить 15 років позбавлення волі.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі затримали більшість підозрюваних у масових заворушеннях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути