середа, 22 грудня 2010 02:00

Арештантів морять голодом

— Другу добу, крім снігу, нічого не їв. У туалет виходити часто не можна. Міліція ставиться до заарештованих майже як до тварин — пише в одному з СМС-повідомлень російський журналіст Олександр Астаф'єв. Його затримали в Білорусі під час мітингів у ніч на 20 грудня разом з іншими опозиціонерами.

Олександр Лукашенко, що став президентом учетверте, на прес-конференції розповів, що заарештували 639 людей. Із них 580 сидять у камерах, решта сплатили штраф.

— Ті, що проголосували проти, — також наші люди. Незалежно від того, люблять вони цю владу чи ні. Вони мають свою точку зору, свою позицію й повинні мати повне право, щоб її висловити, — каже на конференції президент країни.

Затримали вісьмох із 10 кандидатів у президенти. У понеділок випустили кандидатів Дмитра Усса і Григорія Костусєва. Також назад до лікарні відпустили Володимира Некляєва. Міліціонери прийшли по нього до палати, де він лежав із черепно-мозковою травмою. Кажуть, у камері йому погіршало. Доля екс-кандидата Андрія Санникова і його дружини Ірини Халіп невідома. Перед тим, як потрапити за ґрати, Андрій розіслав друзям і родичам повідомлення, де написав, що він у КДБ. Його дружина востаннє зв'язувалася з родичами, коли її везли до відділку.

— Прикро, що людей залякали. Ті, кого відпустили з міліції, засуджують протести. Усса зараз гидко слухати. Міліція ще не відпускає журналістів, спостерігачів. По одному виходять редактори газет, громадські діячі. Когось затримували просто вдома. Учора ввімкнув телевізор. На російському телеканалі йшли новини. Коли почали показувати сюжет про акцію протесту на площі, половину подій не показали. Почали з моменту, коли спецназ став заспокоювати людей. Вирізали кадри, де опозиція сокирами і палицями била вікна та двері, ламала камери спостереження в будівлі уряду, — розказує "ГПУ" мінчанин 31-річний Андрій.

Держдепартамент США результатів виборів не визнав.

— Усе, що відбувається у Білорусі, зокрема вибори, — внутрішні справи цієї країни, — заявив російський президент Дмитро Медведєв.

Наступного дня після голосування Лукашенка привітав із перемогою лідер Венесуели — Уґо Чавес. Президента Білорусі назвав "великим європейським лідером".

Зараз ви читаєте новину «Арештантів морять голодом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути