вівторок, 21 грудня 2010 10:16

У центрі Мінська розігнали 30 тисяч людей

Автор: фото: REUTERS/Gleb Garanich
  Омонівець біжить за чоловіком у неділю в центрі білоруської столиці Мінська
Омонівець біжить за чоловіком у неділю в центрі білоруської столиці Мінська

56-річний Олександр Лукашенко вчетверте переміг на виборах президента Білорусі. За нього проголосували 80% виборців. Такі дані в понеділок повідомила Центральна виборча комісія. Опозиційні кандидати Андрій Санніков і Володимир Некляєв отримали менш аніж по 3%.

— Думаю, Лукашенко набрав половину від заявленого. Я був спостерігачем від Некляєва у Гомелі, — каже "ГПУ" 36-річний Олесь Гуденко. — Більшість голосували за "бацьку". Треба було сфотографувати на телефон "галочку" навпроти прізвища Лукашенка. За це наливали 100 грамів, пригощали шашликом. Фото люди не витирали, бо мають його ще показати в понеділок на роботі. Я на протести не піду, бо більшість таки голосувала за Лукашенка. Хтось — бо заляканий. А інші й далі йому вірять.

Увечері в неділю на Жовтневу площу Мінська вийшли щонайменше 30 тис. людей. Проти них влада виставила кілька тисяч спецназівців та військових у касках і бронежилетах. Мітингувальники йшли до будинку уряду, вигукуючи "Йди!". Центр міста одразу перекрили омонівці та вантажівки з військовими.

— Діяв омон дуже жорстко. Людей били гумовими палицями, найактивніших валили на асфальт, копали, — розповідає "ГПУ" 28-річний Олександр Березін із Мінська. — Нема організованості. Ніхто не пояснював, куди йти, що робити. Хтось крикнув — "зараз водою поливатимуть". А в мінус 10 це — страшно.

Проти опозиції застосовували сльозогінний газ. У сутичках постраждали сотні білорусів. Міліція затримала понад тисячу учасників мітингу. Серед них — опозиційні кандидати в президенти Андрій Санніков і Микола Статкевич.

— Мені перебили ніс. Відводили до парку жінку. В неї були розбиті окуляри. Каже, хтось жбурнув шматок льоду. Медичної допомоги не було. До лікарень добиралися самі. Метро не зупинялося на найближчих до площі станціях. Автобуси теж не їздили, — продовжує Олександр. — Хотіли ночувати на площі. Але не було нормальних наметів, ковдр, гарячої їжі. Люди виходитимуть на вулиці знову.

Проти затриманих порушили кримінальні справи за "організацію несанкціонованих масових заходів". За таке можуть ув'язнити до 15 років.

— Ніхто не залишиться непокараним. Кожен отримає по заслузі. Зі злом треба боротися, — заявив міністр внутрішніх справ Білорусі Анатолій Кулішов.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Мінська розігнали 30 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути