понеділок, 20 грудня 2010 12:00

Демократія від "бацьки": 8 суперників побито і арештовано (ФОТО)
30

Співробітники міліції під час акції опозиції в Мінську затримали декілька сотень осіб, повідомив в понеділок представник прес-служби МВС Білорусі.

"В даний час затриманими є декілька сотень людей. Вони знаходяться в спецприймальнику-розподільнику ГУВС Мінміськвиконкому", - повідомив представник МВС.

За його словами, "під час час даної акції були постраждалі, зокрема і серед співробітників міліції". Більше 30 міліціонерів було госпіталізовано з переломами рук, ніг і черепномозковими травмами.

Після безладів у Мінську затримані всі альтернативні кандидати в президенти, окрім Ярослава Романчука і Віктора Терещенка.

Правоохоронні органи вже підтвердили затримання Андрія Саннікова і Миколи Статкевича.

"Затримано деяких організаторів безладів. Серед них Санніков і Статкевич", - заявило джерело в правоохоронних органах.

Факт затримання Володимира Некляєва джерело поки не підтвердило. Проте дружина Некляєва Ольга повідомила, що її чоловіка забрали просто з лікарняної палати невідомі.

"Ми були в лікарняній палаті, куди раптово увірвалися невідомі в штатському, скрутили його в ковдру і потягли з палати в невідомому напрямку", - сказала вона, підкресливши, що Некляєв знаходився в свідомості. Досі місцезнаходження Некляєва невідоме.

Затримані також Григорій Костусєв, Алесь Міхалевич, Дмитро Усс і Віталій Римашевський, котрі також балотувалися в президенти

Крім того, правоохоронними органами затримані голова Об'єднаної громадської партії Анатолій Лебедько і деякі опозиціонери, які входили до виборчих штабів опозиційних кандидатів.

Затримано дружину кандидата в президенти Білорусі Андрія Саннікова - журналістку Ірину Халіп, котра співпрацює з "Новою газетою" - вона була побита після акції опозиції в Мінську в прямому радіоефірі "Эхо Москвы", коли прямувала до травмпункту зі своїм чоловіком.

"Наша акція була виключно мирною і ненасильницькою... проте до площі Незалежності були стягнуті війська спецназу, внутрішні війська... Нас зупиняє машина ДАІ, наказують нам притиснутися до узбіччя... Ой, мене витягають!" - сказала Халіп, беручи участь по телефону у випуску новин радіостанції "Эхо Москвы". "Ви що, що ви робите? Стою, як в американському бойовику, мене притиснули до машини, до землі. Виродки! Мене б'ють по обличчю! Руки заламують!" - закричала в ефірі журналістка. На цьому зв'язок з нею урвався.

За даними "Хартії'97", Ірина Халіп, у якої вдома залишився трирічний син, знаходиться у в'язниці на Окрестіна, а Саннікова доставили вночі в КДБ.

Декілька кандидатів в президенти отримали серйозні поранення і черепномозкові травми під час сутичок з міліцією.

Зазначимо, акції протесту в центрі Мінська почалися відразу після закінчення виборів президента, на яких, за попередніми даними, переміг діючий глава держави Олександр Лукашенко. Незгодні з підсумками голосування громадяни пройшли маршем проспектом Незалежності, а потім зробили спробу штурму Будинку уряду. У акціях протесту, за різними оцінками, взяли участь від 5 до 30 тисяч осіб.

Опозиціонери були розігнані співробітниками ОМОНу. Декілька десятків людей, зокрема деякі кандидати в президенти, отримали поранення.

За підсумками підрахунку 100 відсотків бюлетенів, на виборах президента Білорусі з великим відривом переміг Олександр Лукашенко. Він набрав близько 80 відсотків голосів. Друге місце отримав варіант "проти всіх"; за нього проголосували близько 6 відсотків виборців.

Інтерфакс-Україна, Lenta.ru, РИА "Новости"

Фото: Reuters

Зараз ви читаєте новину «Демократія від "бацьки": 8 суперників побито і арештовано (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути