середа, 28 листопада 2007 12:20

У Аргентині почалася операція з упіймання останніх нацистів

У Аргентині запущено черговий етап операції з упіймання нацистських військових злочинців, які втікали після другої світової війни до Південної Америки, пише газета The Guardian. Подробиці інформаційної кампанії, яку мають підтримати ЗМІ Аргентини, Бразилії, Чилі і Уругваю, були викладені на прес-конференції в Буенос-Айресі. Жителям цих країн буде запропоновано грошову винагороду в розмірі, еквівалентному 15,5 тисячам доларів, за інформацію, яка допоможе знайти і покарати нацистів-утікачів. Ініціатором кампанії виступила єврейська правозахисна організація Центр Симона Візенталя, представники якої називають операцію "Останній шанс", оскільки на впіймання нацистів, що не зазнали покарання, залишилося дуже мало часу – вони можуть просто не дожити до вироку. Керує операцією глава Центру і найвідоміший ізраїльський "мисливець на нацистами" Ефраїм Зурофф.

Першим у списку людей, яких планується призвати до відповіді, правозахисники називають доктора Аріберта Хайма, якому зараз 93 роки. За останніми даними "мисливців за нацистами", він переховується на території Чилі. Лікар-нацист ставив досліди на людях у концтаборі Маутхаузен. Одним з ув"язнених цього табору був засновник Центру Симон Візенталь, який помер у 2005 році.

Схожу інформаційну кампанію єврейські правозахисники провели 2002 року на території Латвії, Литви та Естонії. Складений тоді список підозрюваних складав 488 осіб з 20 країн, у місцеві прокуратури було направлено 99 справ.

Газета The Telegraph, у свою чергу, пише, що нинішня кампанія зачепить не лише Південну Америку, а й Європу. За даними видання, наступного тижня Ефраїм Зурофф поїде до Європи, для того, щоб озвучити претензії до країн,  які дозволили нацистам втекти від покарання.

Вважається, що до Південної Америки після поразки Німеччини в 1945 році втекло від 150 до 300 нацистів, які поселились у латиноамериканських країнах за потурання, а подекуди і сприяння місцевої влади.

Найбільш високопоставленим нацистом, якого вдалося відшукати в Південній Америці, вважається Адольф Ейхманн, що очолював один з відділів гестапо і керував знищенням мільйонів євреїв. Він був схоплений в 1960 році агентами ізраїльської розвідки в Буенос-Айресі і страчений в Ізраїлі, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Аргентині почалася операція з упіймання останніх нацистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути