вівторок, 13 квітня 2010 13:37

ТУ-154 сідав у Смоленську без дозволу авіадиспетчерів

ТУ-154 сідав у Смоленську без дозволу авіадиспетчерів

Пілот літака польського президента Леха Качиньського, який зазнав аварії 10 квітня під Смоленськом, зробив свій єдиний захід на посадку без дозволу авіадиспетчерів аеропорту.

"Здійснив захід на посадку без дозволу. І керівнику діватися було нікуди", - повідомив авіадиспетчер Анатолій Муравйов, який приймав польський літак . За його словами, керівник групи диспетчерів тричі дав пілотові команду йти на друге коло, але він не послухав. Екіпаж вперто відмовлявся піти на запасні аеродроми до Мінська, Вітебськ або навіть Москви. Це було зроблено через погану видимість. Під час посадки літака вона становила усього 100-150 метрів. Проте екіпаж прийняв рішення йти на посадку, що підтверджується вилученими записами.

Муравйов також додав, що незважаючи на прийняті норми, екіпаж літака не доповідав про обстановку та свої маневри. На його думку, причиною радіомовчання став мовний бар"єр.

"Керівник групи керівництва польотами навіть сказав:" Розуміння у нас з екіпажем "фіфті-фіфті". Диспетчер говорив з пілотом російською, йому допомагали інші, підказували англійські фрази. І було важко розібратися, чи зрозумів пілот, що йому говорять. Мовний бар"єр заважав розумінню. Я вважаю, що це могло позначитися на закінченні польоту. Ну і, звичайно, збіг обставин ", - зазначив диспетчер.

Водночас польські ЗМІ повідомляють, що пілот Протасюк досконально знав російську мову і йому був відомий аеропорт "Північний" в Смоленську, на який він збирався посадити літак президента Польщі.

Нагадаємо, польський урядовий літак Ту-154 розбився під Смоленськом у суботу вранці. На борту літака був президент Польщі Лех Качиньський і його дружина Марія Качинська. Глава Польщі разом з офіційною польською делегацією летів у Катинь для участі в меморіальних заходах. На борту знаходилися 96 чоловік: 88 пасажирів і вісім членів екіпажу, включно з президентським подружжям. Усі вони загинули. На сьогодні упізнали 45 загиблих. Серед упізнаних - дружина президента Польщі, яку впізнали за обручкою.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «ТУ-154 сідав у Смоленську без дозволу авіадиспетчерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути