вівторок, 13 квітня 2010 06:54

Під посольство Польщі несуть червоні гвоздики та білі айстри

"Небо плаче, як і люди", — киянин 37-річний Владислав показує пальцем на хмари над Києвом, звідки накрапає дрібний дощ. Мати Владислава — полячка із Гданська, а батько — українець. У неділю надвечір він приніс букет червоних гвоздик під посольство Польщі в Києві.

За вихідні біля паркану польської амбасади на столичній вул. Ярославів Вал, 12, виклали кілька сотень букетів. Здебільшого приносять червоні гвоздики та білі айстри. Це — кольори національного прапору сусідньої держави.

Біля букетів на тротуарі горять із півсотні поминальних свічок. Найбільше — під фотографією покійного президента Польщі Леха Качинського. Знімок висить на дошці оголошень за склом. Верхній лівий кут портрету перетинає чорна стрічка. Така ж стрічка на прапорі Польщі. Стяг на час трауру над амбасадою приспущений.

"Перед обличчям величезної національної трагедії прагнемо повідомити, що 11 квітня 2010 року відбудеться Богослужіння за душі осіб, які загинули під час катастрофи президентського літака під Смоленськом. Богослужіння польською мовою відбудеться о 11.45 у Костьолі Святого Миколая (вул. Велика Васильківська, 75)" — написано на дошці оголошень посольства українською, польською та англійською.

До паркану підходять люди, кладуть квіти, пошепки моляться, хрестяться і йдуть. Жінки — у чорному, не стримують сліз. Усі мовчать.

— Серце болить другий день. Дзвонила матері у Варшаву. Вона ще більше приголомшена. Каже, "наче небо потемніло". Люди ходять сумні й мовчазні, — розповідає "ГПУ" в неділю ввечері громадянка Польщі 43-річна Яна Камінська.

На другому поверсі посольства на довгому столі в залі прийомів лежать три книги співчуття. Кожна з них має по 100 сторінок. Поруч стоїть військовослужбовець збройних сил Польщі в парадній формі. За вихідні книги заповнили скорботними записами до останньої сторінки.

"Вражені в саме серце трагедією, що спіткала народ Польщі. Тяжко втрачати близьких друзів...". "Катинь — найжахливіша трагедія польського народу. Прикро, що вона нагадала про себе вдруге..." — такі записи вдалося прочитати "ГПУ". Письмові співчуття залишили президент України Віктор Янукович, голова Соціалістичної партії Олександр Мороз, екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко та посол Грузії в Україні Григол Катамадзе.

У понеділок в Україні оголосили траур через авіакатастрофу в Смоленську. Запис до книги скорботи кожен охочий може внести в будні з 9.00 до 21.00.

Зараз ви читаєте новину «Під посольство Польщі несуть червоні гвоздики та білі айстри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути