Ексклюзиви
понеділок, 25 березня 2019 17:39

"Трампу рано видихати з полегшенням" - експерт про завершення розслідування Мюллера

"Трампу рано видихати з полегшенням" - експерт про завершення розслідування Мюллера
Микола Бєлєсков: в Америці та усьому світі деградувало сприйняття того, що є прийнятним у політиці. Фото: Радіо Свобода

Російські експерти і політики намагаються скористатися ситуацією. Мовляв, звинувачення у співпраці Дональда Трампа з Росією під час президентських виборів не підтвердилися, тож давайте налагоджувати відносини. Може здатися, що Трампу розв'язані руки для подальших контактів з росіянами, - говорить в інтерв'ю Gazeta.ua заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

Спеціальний прокурор США Робер Мюллер не виявив доказів того, що Дональд Трамп або хто-небудь з людей, пов'язаних з його передвиборчою кампанією, змовилися і координували з Росією зусилля щодо впливу на президентські вибори 2016-го.

Але будь-які відносини з РФ для президента США лишаються токсичними, - пояснює Микола Бєлєсков, - Використовуватимуть це його політичні опоненти. У питанні України та зняття антиросійських санкцій він зв'язаний по руках і ногах парламентом, не має ніякого простору для маневру.

Те, що Мюллер не знайшов доказів співпраці Трампа і його команди з Росією означає, що з президента повністю знімають усі звинувачення?

- Ця проблема лише частково зникає для Трампа. З одного боку Мюллер справді припинив розслідування, заявивши, що немає фактів систематичної змови між Росією та командою Трампа. Але є певні нюанси щодо самої доповіді.

Мюллер у ній не пояснив, чи було з боку Трампа втручання у процес розслідування. Тобто, чи чинив він перешкоди правосуддю. Це звинувачення, за яким починалися 2 з 3-х процедури імпічменту президента у США.

Зараз буде потужна боротьба щодо повної публікації доповіді. Демократи наполягатимуть на цьому. До цього надіслали лише один папірчик, де було сказано про закінчення розслідування. Вчора генеральний прокурор Вільям Барр надіслав до Конгерсу основні тези. Тобто повного тексту доповіді ніхто не бачив. Демократи хочуть там знайти неприємні факти, які можна було б використати проти Дональда Трампа. Вони там, безперечно, є. Боротьба щодо розслідування ще не закінчилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мюллер не писав звіт про втручання росіян у вибори США

У контексті розслідування Роберта Мюллера говорили про можливий імпічмент Трампу. Зараз така загроза для нього зникає?

- Навіть якщо доповідь отримують усі представники Конгресу у повному обсязі, це не спричинить процедуру імпічменту. Компромату та звинувачень проти Трампа не достатньо для цього. Хоча раніше цього могло б вистачити. В Америці та усьому світі деградувало сприйняття того, що є прийнятним у політиці. Але імпічмент неможливий і з технічного погляду. Плата представників може ініціювати цей процес, але затвердити його колегіально має Сенат. Його контролюють республіканці. Як би вони не ненавиділи Трампа, не топитимуть свого кандидата.

Демократи розраховують на президентські вибори 2020 року. Вони також мають свої внутрішні розслідування щодо діяльності Трампа у Комітеті розвідки та Комітеті з питань правосуддя. Продовжуватимуть шукати факти, які можуть дискредитувати чинного президента. У федеральних органах проти Трампа ініціювали 17 розслідувань. Не всі з них вів Роберт Мюллер. Деякі знаходять в юрисдикції прокуратури штату Нью-Йорк. Вони ще не завершені. Тож Трампу ще рано видихати з полегшенням.

Трамп назвав доповідь Мюллера "повним виправданням". Це справді так?

- Стратегічно це можна назвати виправданням. Але тактично можуть винирнути ще багато неприємних для Трампа фактів. Розслідування ще тривають. Вони стосуються бізнесової діяльності, несистематичних контактів з представниками Росії 2016 року і навіть питань фінансування інавгурації. Досліджують, чи не було туди підозрілих сторонніх вливань. Рішення за цим розслідуванням можуть завдати неприємностей президентові, навіть за умови, що вони нічого не змінять у стратегічному сенсі.

Але він може тепер постійно апелювати до розслідування Мюллера. Мовляв, копайте далі, за 2 роки нічого не знайшли і далі не знайдете.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп прокоментував результати розслідування спецпрокурора Мюллера

Генпрокурор США Вільям Барр сказав, що "хоча у доповіді немає висновку про те, що президент вчинив злочин, він не звільняє його від відповідальності". Про яку відповідальність йдеться, якщо доказів співпраці з РФ не знайшли?

- Трамп платив порно-акторці Стормі Деніелс за мовчання про їхні інтимні стосунки під час виборчої кампанії. Цими діями він порушив закон Америки про вибори. У США є певний аналог нашої недоторканості. Умовно, коли Дональд Трамп припинить обіймати пост президента, його можуть притягти до відповідальності. Виконавця, який платив жінкам за мовчання, Майкла Коена засудили до позбавлення волі. Він виконував доручення Трампа. Після завершення каденції його може спіткати така сама доля. Саме про цю відповідальність говорить генеральний прокурор.

Те, що доказів змови з Росією не знайшли, може покращилися позиції Трампа в Америці?

- Завершення розслідування та вигідний для Трампа висновок ніяк не може покращити його позиції. Ті, хто його підтримують, продовжать це робити. Ті, хто був проти, своєї думки не змінять теж. Демократична партія старанно готуватиметься до виборів 2020 року, намагатимуться розпорошити електорат Трампа та перетягти його частину на свій бік.

Спецпрокурор Роберт Мюллер почав розслідування про втручання Росії в президентські вибори в травні 2017 року, а про завершення повідомив генпрокурору 22 березня. Група спецпрокурора розслідувала зв'язки між особами з передвиборного штабу Трампа або його оточення з Кремлем.

Під час розслідування команда Мюллера оголосила звинувачення 34 людям. Зокрема, 6-ом з оточення Трампа. Йдеться про колишнього юриста Трампа Майкла Коена, екс-главу виборчого штабу Трампа Пола Манафорта і колишнього радника з національної безпеки Майкла Флінна. Однак нікого з них не звинуватили в змові з Росією.

Зараз ви читаєте новину «"Трампу рано видихати з полегшенням" - експерт про завершення розслідування Мюллера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути