Ексклюзиви
вівторок, 06 травня 2008 17:12

Таїланд відмовився від ідеї створення "рисової ОПЕК"

Таїланд відмовляється від планів по створенню картелю країн-виробників рису, подібного ОПЕК. Про це сьогодні заявив глава МЗС королівства Ноппадон Паттама після зустрічі з послами шести азіатських країн-виробників рису. "Ми не говоримо про створення рисового картелю, - сказав дипломат. - Якщо Таїланд зробить це і зафіксує ціни, це загострить ситуацію і погіршить продовольчу безпеку". Замість цього Ноппадон Паттама виступив з пропозицією в найближчих один-два місяця провести зустріч з проблеми забезпечення рисом найбільших країн-експортерів, зокрема В"єтнаму, Індії, Камбоджі, Китаю, М"янми і Пакистану. На ній необхідно обговорити перспективи збільшення виробництва зерна, технологію його розподілу, а також обмінятися інформацією по ринках і цінах на нього, відзначив дипломат.

Ідея створення рисового картелю була запропонована прем"єр-міністром Таїланду Самаком Сунараветом минулого тижня. На його думку, подібна організація могла б посилити контроль над цінами на рис на світовому ринку, які потроїлися за минулий рік, досягнувши $1000 за одну тонну. Проте вона була критично сприйнята багатьма країнами, насамперед імпортерами, що побоюються додаткового подорожчання основного продукту харчування населення, відзначає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Таїланд відмовився від ідеї створення "рисової ОПЕК"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути