середа, 22 січня 2020 09:14

Супрун: пацієнтів у лікарнях затримують необґрунтовано довго

Супрун: пацієнтів у лікарнях затримують необґрунтовано довго
Уляна Супрун вважає, що пацієнтів у лікарнях затримують необґрунтовано довго. Фото: ukrinform.ua

Уляна Супрун розповіла, що в Україні пацієнтів необґрунтовано довго і без раціональних показань залишають у лікарнях. Причина: створення "правильної" звітності, а не надання ефективнішої та якіснфшої медичної допомоги.

Про це колишня міністр охорони здоров'я повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Медик зазначила, що в Україні ліжко-місць на пацієнта втричі більше, ніж у країнах Євросоюзу.

"І це зовсім неефективна практика, що залишилась нам у спадок від совєцької системи через її планову економіку та декларативне проголошення здоров'я громадян як найвищої цінності держави", - написала Супрун.

Також Супрун навела як підтвердження результати дослідження BMJ Open, в якому оцінювали рівень необґрунтованості госпіталізацій у двох регіонах України. Дослідники аналізували показники госпіталізації у чотирьох відділеннях - загальної медицини, неврології, хірургії та кардіологічному відділенні.

У понад третині випадків госпіталізації до лікарень були необґрунтованими. Кожного сьомого пацієнта відділень закладів спеціалізованої меддопомоги можна було би лікувати без утримання в лікарні.

У понад половини пацієнтів (57,4%) загальну кількість ліжко-днів визнали необґрунтованою або безпідставно збільшеною.

Частка зайвого перебування пацієнтів у різних відділеннях висока, але найбільшою вона виявилася у відділенні загальної медицини (64,6%). В інших досліджуваних відділеннях показники дещо нижчі: у кардіології (51,2%), неврології (54,6%) та хірургії (52,4%). Цифри в дужках - показник, що зображає відсоток від усіх ліжок у відділенні.

"Тобто понад половину пацієнтів у кожному випадку залишали в лікарні, аби просто зайняти ліжко", - пише Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поховають усі зміни" – Супрун попередила про реванш "регіоналів" у медицині

Щоб зрозуміти ситуацію, експерти розглянули можливі причини такого стану речей. Серед них - утримання пацієнтів у лікарні через відсутність інших способів доглядати за ними після закінчення лікування, а також перебільшення тяжкості їх стану. Останнє може бути спробою заповнення звітності, що ліжка активно використовуються.

"Таке "лікування" неефективне для пацієнтів та нераціональне для самої системи. Наступний етап трансформації системи охорони здоров'я, яке стартує з квітня 2020 року, має змінити такий підхід", - вважає Супрун.

Міністерство охорони здоров'я України нагадало про заходи профілактики у зв'язку з поширенням нового коронавірусу (nCoV) в Китаї. Наразі все ще тривають розслідування щодо встановлення причин виникнення і факторів передання інфекції, визначення меж осередків та масштабів поширення хвороби.

Зараз ви читаєте новину «Супрун: пацієнтів у лікарнях затримують необґрунтовано довго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути