вівторок, 24 червня 2008 08:47

Суд США вперше не визнав терориста загрозою для країни

Суд США вперше не визнав терориста загрозою для країни
Вперше в історії суд США відмовився визнати ув"язненого в"язниці в Гуантанамо "солдатом ворожої армії", повідомляє Бі-Бі-Сі.

Ув"язнений Хузаїфа Пархат – громадянин Китаю, який сповідує іслам - був захоплений в Афганістані в 2001 році і з того часу містився під вартою. Уйгур за національністю, він є уродженцем провінції Синьцзян на північному заході Китаю.

Річ у тому, що раніше уряд США наполягав, що Пархат був членом "Ісламського руху Східного Туркестану", проте адвокати Пархата заявляли, що їх клієнт виступав проти Китаю, а не проти США, з чим і погодився суд.

Таким чином, судді ухвалили, що американські військові повинні звільнити Пархата, перевести його або направити його справу до термінового перегляду трибуналу.

До того ж, Пархат може клопотати про негайне звільнення з-під варти в американському федеральному суді.

Слід зазначити, що 12 червня цього року Верховний суд США ухвалив, що підозрювані в причетності до тероризму іноземні громадяни, які знаходяться в Гуантанамо, мають право добиватися свого звільнення в американських судах.

Наразі вже близько 160 ув"язнених намагаються таким чином оскаржити своє утримання у в"язниці.

Як стало відомо, Хузаїфа Пархат - один з цілої групи уйгурів, що містяться у в"язниці в Гуантанамо.

Довідка

У 2002 році США визнали "Ісламський рух Східного Туркестану" терористичною організацією. На думку міжнародних спостерігачів, це було зроблено з метою задобрити Пекін і таким чином гарантувати, що він не заперечуватиме проти операції в Іраку.

Тим часом, уйгурські активісти вимагають надання провінції автономності.

Китай покладає на уйгурів відповідальність за сотні нападів. Проте правозахисники стверджують, що Пекін обмежує релігійні свободи і використовує антитерористичні закони для боротьби з інакодумцями.

У червні декілька американських політиків піддали критиці адміністрацію президента Джорджа Буша за те, що представникам китайського уряду було дозволено допитати тих людей, що містяться у в"язниці в Гуантанамо.

Раніше американський уряд вислав п"ятьох уйгурів до Албанії. Адвокат одного з них заявив, що Албанія відмовляється прийняти дружину і дітей його підзахисного, які проживають в Китаї, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Суд США вперше не визнав терориста загрозою для країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути