Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2007 09:32

США висилають до України колишнього нацистського помічника (ФОТО)

88-річний український колабораціоніст, який емігрував до США в 1949 році і приховав свою участь у знищенні тисяч польських євреїв, позбавлений американського громадянства і буде депортований в Україну, передає France Presse.

Осип Фіріщак вступив до лав поліції, створеної німцями на окупованих територіях, 25 жовтня 1941 року. Він заганяв львівських євреїв у гетто і розстрілював людей похилого віку і хворих в лісах, а також брав участь у пошуку утікачів і відправці мешканців гетто в концтабори.

Через п`ять років після еміграції Фіріщак одержав громадянство США. Лише кілька десятиліть по тому його вирахував спецпідрозділ американського міністерства юстиції, що в цілому виявив 107 нацистів і колабораціоністів, які проживали на території країни.

У 2005 році суд визнав свідчення обвинуваченого, що заперечував свою участь у діяльності окупантів, "такими, що абсолютно не заслуговують на довіру" і засудив його до позбавлення громадянства і депортації. Фіріщак подав апеляцію, проте у четвер імміграційний суддя Чікаго залишив в силі попереднє рішення.

Якщо до 10 грудня Осип Фіріщак не звернеться у вищу інстанцію, його депортують в Україну. У разі відмови українських властей колабораціоніст буде відправлений до Німеччини, Польщі або будь-якої іншої країни, яка на це погодиться, пише Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «США висилають до України колишнього нацистського помічника (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути