середа, 26 березня 2008 10:11

США випадково прислали до Тайваню детонатори для ядерних боєголовок

США випадково прислали до Тайваню детонатори для ядерних боєголовок
США помилково відправили до Тайваню чотири детонатори, які використовуються для підриву ядерних боєголовок в балістичних ракетах, повідомляє у вівторок агентство France Presse.

Носові обтічники ракет з вмонтованими детонаторами потрапили до Тайваню разом з партією вертолітних акумуляторів ще в кінці 2006 року, проте помилка виявилася тільки на минулому тижні, після того, як тайванські замовники поскаржилися на недопоставку батарей. В понеділок потенційно небезпечні деталі, що зберігалися весь цей час на складі, повернулися в США.

Як уточнили військові, технологія виробництва цього типу детонаторів була розроблена в 60-і роки минулого століття, але до цих пір не розсекречена. Фахівці поки не можуть з точність сказати, чи завдана шкода обороноздатності США через те, що частини балістичних ракет тривалий час знаходилися в руках військових іншої держави. Видимих слідів розбирання на детонаторах немає.

У Пентагоні визнали, що детонатори були відправлені до Тайваню помилково. Міністр оборони США Роберт Гейтс розпорядився почати розслідування цього інциденту, а також провести інвентаризацію всіх компонентів американської ядерної зброї і надалі поводитися з ними відповідно до інструкцій.

За словами прес-секретаря Джорджа Буша Дани Періно, не дивлячись на подію, президент має повну довіру до керівництва ВПС країни. Буш "радий, що в результаті запчастини повернулися", і йому буде дуже цікаво дізнатися, як така помилка могла статися.

Як нагадує агентство, за останніх півроку це вже другий інцидент з компонентами ядерної зброї в американських військах. У серпні 2007 року бомбардувальник В-52 пролетів майже через всю територію США з ядерними боєголовками на борту, які по халатності забули демонтувати. Різні дисциплінарні стягнення тоді отримали 70 осіб, причетних до інциденту, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «США випадково прислали до Тайваню детонатори для ядерних боєголовок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути