середа, 21 травня 2008 12:56

США не можуть закрити в"язницю Гуантанамо: їм нікуди подіти 70 ув"язнених

Міністр оборони США Роберт Гейтс США заявив, що Америка не має можливості позбавитися від в"язниці на військовій базі в Гуантанамо.

Про це Гейтс заявив, виступаючи на слуханнях в сенаті. Він зазначив, що Вашингтон хотів би закрити в"язницю, але для цього треба кудись відправити близько 70 ув"язнених.

За словами голови Пентагону, деяких ув"язнених не можна повернути на батьківщину, оскільки уряди їх країн відмовляються їх прийняти. У інших випадках Вашингтон побоюється, що уряд відповідних країн відпустить арештантів на волю.

Зараз у в"язниці перебуває близько 270 людей. "Що робити з 70-80 людьми, яких не можна відпустити, проти яких не будуть висунуті звинувачення і які не будуть відправлені додому?" - сказав Гейтс.

Річ у тому, що 36 людей, раніше відпущених з в"язниці, відновили терористичну діяльність або підозрюються в цьому.

У свою чергу, сенатор-демократ Дайен Файнстайн заявила, що "ніщо з того, що ви сказали, не рятує нас від серйозної втрати довіри з боку решти світу".

"Нас називають лицемірами, кажуть, що у нас подвійні закони - закони для одних і беззаконня для інших", - зазначила вона.

Правозахисні організації засудили виступ Роберта Гейтса. Вінсент Уоррен, виконавчий директор Центру за конституційні права сказав в інтерв"ю агентству Рейтер: "Заяви міністра вражаючі, якщо врахувати, якими грошовими коштами, ресурсами і кадрами володіє міністерство оборони".

Довідка

В"язниця в Гуантанамо розташована на території військово-морської бази США в затоці Гуантанамо (Куба), в 15 км від однойменного міста. У ній містяться ув"язнені, заарештовані в ході так званої війни з тероризмом.

Концтабір в Гуантанамо з"явився в січні 2002 року, коли туди були доставлені з Афганістану перші 20 людей, обвинувачених "в участі в бойових діях на стороні супротивника" - талібів. З 2002 по 2006 через неї пройшло понад 750 іноземців, захоплених американськими військами в ході операцій на території Афганістану і Іраку, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «США не можуть закрити в"язницю Гуантанамо: їм нікуди подіти 70 ув"язнених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути