пʼятниця, 26 квітня 2019 10:09

Сьогодні відзначають Страсну п'ятницю: історія, прикмети, заборони

Сьогодні відзначають Страсну п'ятницю: історія, прикмети, заборони
Ісус Христос, якого напередодні засудили до розп'яття, з терновим вінком на голові ніс свій хрест на Голгофу. Фото:infofakt.com.ua

П'ятницю останнього тижня Великого посту перед Великоднем називають Страсною або Великою.

2019-го вона припадає на 26 квітня. До того, як цього дня у церкві відбудеться обряд виносу Плащениці, треба постити. Потім можна їсти лише хліб і пити лише воду, пише "Уніан".

Історія Страсної п'ятниці

Страсна п'ятниця присвячена спогадам про Ісуса Христа, який приніс своє життя в жертву на Голгофі , відкупаючи ним всі гріхи людські. Ісус Христос, якого напередодні засудили до розп'яття, із терновим вінком на голові ніс свій хрест на Голгофу. Потім на ньому його розп'яли. За розповідями, Ісус провисів на хресті близько 6 год. Востаннє сказав: "Звершилося... Отче! У руки Твої віддаю дух Мій". Щоб переконатися у смерті розп'ятого, один із вояків проколов його ребро, з якого витекли кров і вода. Існує версія, що це символи майбутніх таїнств Євхаристії та Хрещення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів смачних пасок до Великодня

Коли припадає Страсна п'ятниця

2019-го Світле Христове воскресіння у православних християн відбудеться 28 квітня. Відповідно, п'ятниця 26 квітня є Страсною. Католики 2019-го святкували Великдень на тиждень раніше, 21 квітня, а Страсна п'ятниця у католицтві, відповідно, 19 квітня. Іноді дати Великодня, а отже, і Страсної п'ятниці, у православ'ї та католицизмі збігаються. Таке сталося, наприклад, 2017-го, коли Світле Христове воскресіння випало на 16 квітня.

Що не можна робити у Страсну п'ятницю

Не можна цього дня виконувати хатню роботу. Прибирати можна в Чистий четвер. Готувати теж небажано. Не можна доторкатися до гострих металевих предметів у будинку: не займайтеся шиттям і вишивкою, нічого не ріжте. Хліб можна тільки розламувати.

Працювати цього дня на землі — великий гріх, не можна також нічого садити. Кажуть, якщо посіяти пшеницю або висадити що-небудь цього дня, урожаю не буде. У Страсну п'ятницю слід утриматися від алкоголю і плотських утіх. Люди, які напиваються цього дня, ризикують стати алкоголіками. А зачаті в Страсну п'ятницю діти народжуються хворими або стають злочинцями. Для збереження здоров'я цього дня необхідно відмовитися від стрижки, фарбування волосся та інших косметичних процедур.

Що можна робити у Страсну п'ятницю

У Страсну п'ятницю християнам треба піти до церкви і помолитися. Предки вважали, що якщо принести з богослужіння 12 запалених свічок і розставити їх у будинку, то це обов'язково принесе в дім добробут і успіх на наступний рік. У Страсну п'ятницю не можна працювати, але дозволяється випікати паски.

Прикмети на Страсну п'ятницю

Якщо у Страсну п'ятницю небо зоряне - буде хороший урожай зернових, а от якщо весь день хмарно, "хліб буде з бур'яном", тобто рік буде неврожайним. У Страсну п'ятницю не можна плювати на землю. У народі кажуть, хто плюне на землю — від того на весь рік всі святі відвернуться.

Якщо у Страсну п'ятницю спекти паску, вона довго не зачерствіє та не запліснявіє, а ще вилікує від багатьох хвороб. Якщо немовля відлучити від грудей в Страсну п'ятницю, то дитина буде рости сильною та здоровою. Якщо у Страсну п'ятницю випрати білизну і вивісити її сушитися, то на ній з'являться сліди крові.

Замовляння і ворожіння у Страсну п'ятницю

У Страсну п'ятницю проведення будь-яких ворожінь, магічних ритуалів, обрядів і, тим паче, замовлянь вкрай небажані. Це день великої скорботи за розп'ятим Христом.

Є багато барвників, за допомогою яких можна зробити яйця на Великдень красивими та оригінальними. Дуже святково виглядає золотий колір. Якщо використовувати промислові барвники, пофарбовані яйця не можна їсти. Щоб продукт залишався їстівним, варто застосовувати золотисту фольгу.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відзначають Страсну п'ятницю: історія, прикмети, заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути