четвер, 07 липня 2022 08:14

Сьогодні Різдво Іоана Хрестителя. Як він жив і загинув

7 липня Православна церква відзначає Різдво святого мученика та пророка Іоана Хрестителя. Він був найбільшим святим після Діви Марії.

Іоан Предтеча, так його ще називають, був сином священика Захарії з роду Аарона. Його мати Єлизавета була родичкою Пресвятої Богородиці та походила з роду царя Давида. Подружжя не могло мати дітей, але щодня просили нащадків у молитві.

Іоан був родичем Ісуса Христа та народився за шість місяців раніше Господа. За оповідями Євангеліста Луки, архангел Гавриїл сповістив Захарії про появу сина у храмі.

Бог послав мученика підготувати вибраний народ до визнання Ісуса Христа Месією. Виріс у великій пустелі, був благочестивим та все життя дотримувався посту. Носив грубий одяг, підперезаний шкіряним поясом, і харчувався диким медом і акридами - рід сарани.

Автор: pinterest.com
  Іван Хреститель був попередником Ісуса Христа.
Іван Хреститель був попередником Ісуса Христа.

У 30-річному віці, у жовтні 27 року н. е., Іоан Хреститель уперше прочитав проповідь єврейському народові. Ісус уперше прочитав проповідь 28 року н. е. Задля виконання праведної місії святий вирушив до берегів Йордану, куди перед святом очищення сходився народ для релігійних обмивань.

Іоан звернувся до них із проповіддю та закликав перед обмиванням очиститися духовно, щоб приготувати себе до прийняття Євангелія.

Згодом до Іоана Хрестителя до Йордану прийшов Чоловік із Назарета - Господь Ісус Христос. Святий розповів народові про нього. Так мученик Хрестив спасителя та завершив пророче служіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість вірян в Україні є прихожанами ПЦУ - опитування

За це Іоан Хреститель постраждав. Ірод Антипа, син царя Ірода Великого, наказав посадити пророка до в'язниці. У день свого народження правитель влаштував бенкет. Там для нього та гостей танцювала Соломія, дочка нечестивої Іродіади.

Дівчина так зачарувала Ірода, що той пообіцяв їй і присутнім, що виконає будь-яке її бажання. Мати порадила Соломії просити голову Іоана на блюді. Ірод засмутився, але мусив виконати прохання та наказав відтяти голову пророку.

Іродіада проколола язик Іоана голкою та поховала в нечестивому місці. Учні святого захоронили тіло в Севастії, де його вбили.

7 липня святкують Різдво Іоана, який був визначною особою, останнім зі старозавітніх пророків і першим з Христових апостолів.

Іоана Хрестителя згадують протягом церковного року шість разів. Свято зачаття, Різдва, усікновення голови, перше і друге знайдення голови, третє знайдення голови й собор після празника Богоявлення.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Різдво Іоана Хрестителя. Як він жив і загинув». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути