Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2020 10:06

Що заважає українській науці вибратися з ями? Найцікавіше в журналі "Країна"

"Нашу Академію наук не можна реформувати. Люди думають: от з'являться нові обличчя - будуть зміни. Не будуть. Зміни приходять з новими уявленнями, концептами, програмами, стратегіями. Повинні бути фахові дискусії та реформування самої науки. Вона вимирає в усьому світі. Маємо шалену за своєю спроможністю кризу, - каже "Країні" філософ Сергій ДАЦЮК.

"У нашій Академії наук одні старці за 70, на засіданні президії просто сплять. Усі кадрові зрушення відбуваються лише вперед ногами. Коштів її фінансувати немає. У лабораторіях ремонту не було із 1970-х, обладнання не працює, - говорить Гліб РЕПІЧ, кандидат хімічних наук, працює в університеті міста Сіань, Китай. - Або ми реформуємо академію і кардинально скорочуємо, об'єднуємо інститути, звільняємо дармоїдів і робимо маленьке й ефективне "наукове містечко". Або ліквідуємо й робимо, як у Європі, - науку в університетах. Там читають спецкурси, лекції, аналогів яких немає у світі. А в нас викладають те, що було актуально 60 років тому. Розвинені країни збільшують концентрацію розумних людей, переманюючи їх. Талановитих у нас не менше, але як тут себе реалізувати?"

"Академією керують хороші вчені, але вони погані менеджери. - розповідає Нана ВОЙТЕНКО, доктор біологічних наук, завідувачка відділу сенсорної сигналізації Інституту фізіології ім. Олександра Богомольця. - Маємо невідповідні закони й наукові регуляції. Тому, наприклад, не можна продати непотрібну будівлю і купити хороше обладнання. Перспективні науковці мають отримувати всі можливості для роботи, а зараз у нас всі однакові. Один працює і публікується на рівні міжнародних стандартів, а в сусідньому відділі колега не робить нічого, бо інститут не купив обладнання чи реактивів. Але отримують однакову зарплату.

 

ТАКОЖ У НОМЕРІ

"Найкращі романи про Другу світову написали німці. Бо вони її програли"
Олександр БОЙЧЕНКО, літературознавець, есеїст, перекладач, критик

"Час дешевої науки минув безповоротно"

Максим СТРІХА, фізик, перекладознавець, перекладач

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місцеве самоврядування має зробити Україну зручною для життя. Це перетворить населення на громадян - найцікавіше в журналі "Країна"

"Ціле покоління перспективних учених втекло з України назавжди"
Євген ДИКИЙ, біолог

"Чого хотів - досягнув. Але не вдалося, щоб Київ говорив українською"
Олександр ПОНОМАРІВ, мовознавець

"Євро-2021 може стати бенефісом"
Сергій НАГОРНЯК, колишній футболіст збірної України

Мені траплялися слабкі чоловіки. Я краще розбиралася в автомобілях, ремонтувала розетки. Це втомило"

Ірена КАРПА, письменниця

"Напівголий налетів на солдатів. Ті мусили відпустити батьків"
Бута БУТАЄВ, дослідник

Подробиці читайте у "Країні" №41 (544) від 22 жовтня 2020 року. Друковану версію можете придбати в точках продажу преси або передплатити (передплатний індекс - 37278). Ваші враження про журнал надсилайте на адресу: [email protected] або пишіть на сторінці журналу в соціальних мережах http://www.facebook.com/kraina.journal.

Зараз ви читаєте новину «Що заважає українській науці вибратися з ями? Найцікавіше в журналі "Країна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути