четвер, 15 жовтня 2020 10:56

Місцеве самоврядування має зробити Україну зручною для життя. Це перетворить населення на громадян - найцікавіше в журналі "Країна"

- Щоб людина почувалася громадянином, їй має бути насамперед комфортно у своєму середовищі. Якщо територія не стане зручнішою для життя, у нас не буде сильної нації. Люди виїжджатимуть за кордон, - говорить в інтерв'ю журналу "Країна" Олексій ПАНИЧ, філософ, культуролог, перекладач. - Робити комфортнішим спільний простір може насамперед місцева влада. Вона краще знає, яку дорогу треба ремонтувати і де відкривати амбулаторію.

Щоб люди ставали патріотами своєї держави, повинні мати достатньо свобод. У кожного окремо і в усякої територіальної громади. Я нещодавно читав статтю, що стратегією розвитку освіти має бути посилення людського капіталу, і одразу подумав: невже в Україні не вистачає висококваліфікованих фахівців? Але останні десятиліття ми були донорами світових інтелектуальних процесів, експортували мізки за кордон. Дисбаланс не в тому, що в Україні низький людський капітал, а в тому, що наш людський капітал вище за наш соціальний капітал. Тобто, немає умов, щоб ці люди ефективно об'єднувалися і створювали колективи, в яких зможуть працювати. Інвестиції в посилення місцевого самоврядування є вкладом у соціальний капітал. Так міцнішає нація. Це самоврядування в науці, освіті, культурі, в малому і середньому бізнесі. Наскільки держава це підтримуватиме, настільки лібералізація поєднуватиметься з патріотизмом.

На патріотизмі без лібералізму можна побудувати лише авторитаризм. А лібералізм без патріотизму - кінець незалежності. Поки що політики з двох таборів бояться, що простягнуть руку іншому виборцю й втратять свого. Та злука лібералів і патріотів відбудеться.

 

ТАКОЖ У НОМЕРІ:

Мінський процес – це об'єднання благих намірів і випадкових людей, яке веде Україну в російське пекло

Лариса ВОЛОШИНА, публіцистка

Коли читач розслабиться, повертає його до реальності

Богдана РОМАНЦОВА, літературознавиця

"Політика росіян має на меті деморалізувати націю. Мене хотять перетворити в новітнього яничара"

Генерала Юрія Тютюнника чекісти виманили з-за кордону. Рубрика "Історія"

Кравчукові сказав:"Став негайно на голосування, бо я тебе задушу!"

Дмитро ПАВЛИЧКО, поет, політик

"Бог дав людям мову, щоб вони могли домовлятись"

Тетяна ПИЛИПЕЦЬ, бібліотекарка, літературна агентка

"Одні з перших пологів були найважчі - тривали 18 годин"

Юлія САГАНЬ, перинатальна фотографиня

Опинився сам в океані, коли тікав із Радянського Союзу

Ірина БАТУРЕВИЧ, оглядачка книжкових ринків, медіаменеджерка, розповідає про 9 улюблених книжок

Мета Луческу в "Динамо" - 1-2 чемпіонства, 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, чвертьфінал Ліги Європи

Леон ВУРГАФТ, журналіст сайту ua-football.com.

Подробиці читайте у "Країні" №40 (543) від 15 жовтня 2020 року. Друковану версію можете придбати в точках продажу преси або передплатити (передплатний індекс - 37278). Ваші враження про журнал надсилайте на адресу: [email protected] або пишіть на сторінці журналу в соціальних мережах http://www.facebook.com/kraina.journal.

Зараз ви читаєте новину «Місцеве самоврядування має зробити Україну зручною для життя. Це перетворить населення на громадян - найцікавіше в журналі "Країна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі