пʼятниця, 22 листопада 2013 15:42

СБУ передала в музей контрабандні ікони та античні монети
15

Фото: Фото: Олена Власова

"У 1930-тих роках за цю книгу людину могли би переслідувати, як націоналіста – "Українська культура: Коротка історія культурного життя українського народу" Івана Огієнка. Це перше видання 1918-ого року, нині воно надзвичайно рідкісне, – радіє завідувач художнього відділу Рівненського обласного краєзнавчого музею Віктор Луц. – Наклад тієї книги був 1000 примірників, на той час це було немало – адже політична ситуація в країні була дуже нестійкою. На останній сторінці книги стоїть штамп бібліотеки Могилянської сільської ради на Первомайщині УРСР 1927-ого року. Якимсь дивом вона збереглася до нашого часу і не була знищена. Найцікавіше, що Іван Огієнко був на Рівненщині саме у цих стінах, де тепер знаходиться наш музей – у квітні 1919-ого року він очолював Міністерство освіти Української народної республіки".

Сьогодні 22 листопада, фонд музею поповнився кількома цінними речами – трьома раритетними книгами, чотирма іконами початку ХХ століття та чотирма античними монетами. Усе це конфіскували співробітники Служби безпеки України у трьох контрабандистів, які намагалися вивезти предмети старовини у Білорусь серед своєї особистої поклажі.

"Книги заховали у сумках – розрізали підкладку та зашили у ній раритети, однак їх все одно знайшли і вилучили. Також не дали вивезти за кордон монети різних епох та ікони. Повернення цих старожитностей Україні - результат важкої праці оперативників та слідчих, - каже Олег Ілючок, начальник слідчого відділу обласного управління СБУ. – Двом особам за замах на контрабанду уже призначили покарання – позбавлення волі до 3,5 та 5 років з іспитовим терміном, а третій відбувся штрафом".

Окрім "Української культури" Івана Огієнка, від іноземних колекціонерів вберегли дві релігійні книги – Псалтир, що виданий у Києво-Печерській Лаврі та книгу видавництва Почаївської лаври.

"Монетам взагалі по кількасот років, - показує на подушку з монетками директор музею Олександр Булига. - Оце срібний динарій Римської імперії – ІІ століття нашої ери, є ще мідна візантійська монета ІХ століття і срібна часів Золотої Орди – це 13-14-те століття. Четверта із Босфорського царства – відноситься до V століття до нашої ери".

"Чотири ікони Богородиці та Спасителя також дуже цікаві – це народний іконопис кінця 19-ого - початку 20-ого століття. Вони могли належати якійсь сільській родині", - розглядає передані до музею образи Віктор Луц.

"Ми дуже раді, що наша колекція тепер поповниться новими експонатами. Поки важко сказати, коли їх можна буде виставити на огляд відвідувачам – спочатку старожитності вивчатимуть науковці, - додає Олександр Булига . - Сподіваємося й на подальшу співпрацю з митниками та СБУ".

Нагадаємо, 23 жовтня до обласного музею у Рівному митники передали конфісковану у контрабандиста колекцію військових нагород та старовинних монет.

Зараз ви читаєте новину «СБУ передала в музей контрабандні ікони та античні монети ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути