вівторок, 19 листопада 2013 16:55

На Соловках розкопано "кузню" кам'яного віку

На заповідних Соловецьких островах археологи розкопали стародавню майстерню, в якій первісні люди виготовляли свої знаряддя. На території приблизно в 40 квадратних метрів розташований валун, очевидно використовувався в якості ковадла, величезна кількість знарядь різного розміру і форми, а також сліди їх обробки, всього близько 350 предметів. Точний час будівництва давньої " кузні" поки не відомо, однак всі знаряддя на території знахідки явно були зроблені до приходу на острови залізного століття.

" Все вказує на те, що ми знайшли майстерню під відкритим небом. Тут стародавній умілець зупинився кілька тисяч років тому на березі озера Кучерявого, щоб виготовити біля багаття кілька промислових і побутових знарядь ", - передає слова начальника експедиції Олександра Мартинова ІТАР -ТАСС.

За словами Мартинова, стоянка Соловки -3, на території якої була виявлена ​​стародавня майстерня, була відкрита ще на початку дев'яностих. Це одна з багатьох мезо-та неолітичних стоянок на території Соловецьких островів, проте ні на одній з них раніше не вдавалося знайти таку величезну кількість знарядь древньої епохи. За три десятиліття розкопок на Соловках було відкрито 60 первісних стоянок, а до фондів музею передано більше 35 тис знахідок. У цьому сезоні в загонах Соловецької археологічної експедиції працювали в цілому 75 осіб.

Крім Соловків -3 на островах археологи вже виявляли раніше древні стоянки і мегалітичні пам'ятники. Серед них , наприклад , неолітичні " лабіринти " , які до цих пір залишаються загадкою для археологів. Це невеликі закруглені наземні споруди , викладені з невеликих за розмірами булижників , що формою нагадують спіраль. Детальний опис пам'яток археології на території Соловецьких островів можна знайти на сайті " Соловкі.Інфо " .

Характерно , що " лабіринти " мають один вхід і вихід. Слідуючи по доріжці між камінням, людина , не перетинаючи бар'єру, через деякий час виходить на те місце, звідки вона почала рух. Особливо багатий ними Великий Заячий острів. Вчені не можуть точно вказати мету створення цих споруд, це навряд чи можливо, але, в цілому, вони сходяться на думці, що пам'ятники ці служили для солярних церемоній, а також церемоній, пов'язаних з " нижнім світом ". Все це типові архаїчні ритуали, що займали важливе місце в житті давньої людини.

Як вважають вчені, лабіринти є частиною більш великих святилищ, також побудованих за часів неоліту. Ці святилища представляють із себе цілі групи насипів, різних каменів і інших споруд. Передбачається, що на їх місці також перебували дерев'яні будівлі, які, зі зрозумілих причин, не дійшли до наших днів.

Найдавніші люди прийшли на Соловецькі острови зі сходу Кольського півострова ще в п'ятому тисячолітті до нашої ери. Це були стародавні мисливці і збирачі, що принесли на ці землі свої примітивні кам'яні знаряддя. Вони не залишили після себе багато пам'ятників, проте вже до третього тисячоліття до н.е. можна говорити про формування на островах своєрідною і досить розвиненою неолітичної культури, що активно контактувала з континентальними сусідами і здатної зводити досить великі поселення і святилища .

Значна кількість збережених неолітичних пам'яток свідчить про терпимість ченців до незрозумілих для них язичницьких споруд. Але затверджувалися і нові, християнські, символи . Ще при Філіпа Количева безліч дерев'яних хрестів стояло тут на кам'яних насипах в пам'ять про людей, загиблих в морі або дивом врятувалися від буйства морської стихії. До початку XX століття Обетная і поклонний хрест, змінюючи один одного, були характерним мотивом пейзажу Заяцького острова.

У 2012 році російські археологи знайшли інший важливий пам'ятник кам'яного столітт. Це величезний геогліф (малюнок на грунті великого розміру), який зображає лося. Знайдений під Челябінськом, цей мегаліт - найдавніше подібне зображення на планеті, вважають дослідники. Південноуральський геогліфи - єдиний подібний малюнок у країні , і останні розкопки показали , що він був створений невстановлених поки способом 5-8 тисяч років тому. Росія стала четвертою країною в світі , де знайдено геогліфи . " За кордоном статус геоглифов має широко відоме зображення в пустелі Наска в Південному Перу, в долині Блайт в Каліфорнії , є геогліфи в Британії - в Оксфордширі і Дорсеті ", - пояснював тоді працівник обласного міністерства культури Антон Токарєв.

2012 взагалі був украй вдалим для російської історичної науки, хоча показово, що навіть в археології не обходиться без криміналу. Співробітники ФСБ РФ передали в серпні 2012 року співробітникам історичного музею скарб , що відноситься до III - V століттям н.е. Ця воістину унікальна знахідка була виявлена ​​на території Брянської області. Скарб є одним їх найбільших комплексів , переданих до музею Росії , після розкопок поховання знатного воїна V століття нашої ери , знайдених в Фатежском районі Курської області. Ця знахідка особливо цікава тим , що не пов'язана з досить добре описаними скіфської і сарматської культурами. Великі скарби цього періоду на території проживання предків слов'ян вкрай рідкісні, а сама матеріальна культура лісової смуги часів великого переселення народів дуже погано вивчена.

Зараз ви читаєте новину «На Соловках розкопано "кузню" кам'яного віку ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути